Je smartphone hoort aan je stem precies hoeveel alcohol je hebt gedronken
Op basis van veranderingen in je stem kunnen smartphones en slimme speakers heel nauwkeurig bepalen hoeveel alcohol je hebt gedronken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Amerikaanse en Canadese wetenschappers.
Voor het onderzoek moesten de proefpersonen alcohol drinken en vervolgens een aantal tongbrekers - moeilijk uitspreekbare woorden - hardop voorlezen. Een normale smartphone op een tafel voor hen maakte de opnames van de stemmen. De onderzoekers hielden ook zeven uur lang elk half uur de alcoholconcentratie in de gaten. Veranderingen in stempatronen voorspelden de alcoholintoxicatie met een nauwkeurigheid van maar liefst 98 procent.
De onderzoekers waren zelf ook verrast over de hoge mate van precisie van het model. "Onze superieure nauwkeurigheid komt voort uit onze toepassing van baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van signaalverwerking, akoestische analyse en kunstmatige intelligentie", zegt hoofdonderzoeker Brian Suffoletto van de Stanford-universiteit. Er zijn nog wel vervolgonderzoeken nodig met grotere groepen mensen met verschillende achtergronden.
Sneller een interventie
De technologie moet het volgens Suffoletto makkelijker maken om ;net op tijd een interventie te doen', bijvoorbeeld om te voorkomen dat iemand met een slok op toch achter het stuur kruipt. Het voordeel is de zeer laagdrempelige manier van de controle op alcoholgebruik.
Hij denkt dat de stemcontrole ook goed is te combineren met andere sensoren in smartphones, bijvoorbeeld om het loopgedrag te checken of het sms-gedrag. "Iemand kan urenlang niet praten, maar hij of zij kan wel lopen. Er kunnen gevallen zijn waarin ze stil in een bar zitten, niet lopen of praten, maar toch actief sms'en."
Op juiste moment waarschuwen
Het uiteindelijke doel is volgens hem een interventiesysteem 'dat mensen bereid zijn te gebruiken' en dat op het juiste moment de drinker moet waarschuwen. "Als iemand bijvoorbeeld begint met drinken, kan een herinnering aan zijn of haar consumptielimieten een grote impact hebben. Zodra ze aanzienlijk dronken zijn, neemt de effectiviteit van dergelijke interventies af."