iPhone-apps van buiten de App Store: 'vanaf eerste helft 2024 mogelijk'
iOS kan een hoop, maar één ding is helder: apps haal je uit de App Store. De EU wil dat model echter verbieden, en dus moet Apple 'sideloading' gaan toestaan. Die installatie van apps van buiten de App Store zou in de eerste helft van volgend jaar toegevoegd worden.
Apple zal de mogelijkheid in de eerste helft van volgend jaar toevoegen aan iOS en iPadOS, schrijft de vaak goed ingelichte verslaggever Mark Gurman van Bloomberg. Vermoedelijk wordt het sideloaden alleen in de EU mogelijk, omdat de Europese Commissie dat straks verplicht stelt. iOS is als groot besturingssysteem een poortwachter onder de Europese Digital Markets Act. Om de markt in balans te houden, gelden voor grote spelers straks extra eisen, zoals het toelaten van concurrentie.
Apple is al jaren een fel tegenstander van sideloading en heeft al meermaals gewaarschuwd dat het apparaten onveiliger zou maken. Apple vreest voor een grote toename van malware en phishing op iPhones. Een andere reden dat Apple tegenstander is heeft met geld te maken: de App Store is een grote inkomstenbron, door de commissie die Apple ontvangt op de verkoop van apps en abonnementen.
Apple doet nog laatste poging
Het werd vorige week duidelijk dat Apple met een beroep een laatste poging doet om straks onder de verplichting van de EU uit te komen. Mocht dat niet lukken, dan wordt het sideloaden de tweede verandering in korte tijd die de EU bij Apple afdwingt, na de overstap van Lightning naar usb-c op de nieuwe iPhones.
Het blijft de vraag hoe Apple het sideloaden straks gaat regelen. Verwacht wordt dat het installeren van apps of alternatieve app-winkels van buiten de App Store straks gepaard gaat met allerlei waarschuwingen.
Bovendien is het maar de vraag hoe succesvol de mogelijkheid wordt. Op Android is het altijd al mogelijk om apps van buiten de Play Store te installeren. Fortnite-maker Epic Games biedt zijn games op die manier aan, om de commissie van Google te vermijden. Kennelijk is dat niet succesvol genoeg voor andere game-makers om hun games ook buiten de Play Store aan te bieden: veruit de meeste games staan gewoon in de app-winkel van Google.