©Apple

Dit is waarom Apple ineens wél RCS omarmt op de iPhone

Dit is waarom Apple ineens wél RCS omarmt op de iPhone

17 november 2023 om 19:48
Laatste update: 17 november 2023 om 22:18

Apple heeft na jaren van uitstel donderdag beloofd om de sms-opvolger, de chatstandaard RCS, te gaan ondersteunen op de iPhone. Dat moet het sturen van berichten tussen de iPhone en Android-telefoons soepeler laten verlopen. Maar Apple heeft nóg een reden om dit in te voeren.

Apple maakte donderdag een onverwachte ommezwaai: na jarenlang de boot te hebben afgehouden door in de chatdienst iMessage de sms-opvolger RCS niet te ondersteunen, tot onvrede van bijvoorbeeld Google en Samsung, kunnen iPhones in 2024 eindelijk via RCS communiceren, zo belooft Apple. De timing van die bekendmaking is geen toeval. Apple heeft namelijk een dag later officieel beroep aangetekend tegen de strenge EU-regels Digital Markets Act (DMA).

Voorkomen iMessage helemaal open te stellen

De DMA moet voorkomen dat techreuzen de concurrentie beperken, waardoor Apple bijvoorbeeld gedwongen zou kunnen worden om iMessage open te stellen voor andere berichtenapps, zoals WhatsApp of Telegram. Apple verzet zich daar tegen. De toevoeging van de ondersteuning voor RCS helpt Apple in de onderhandelingen met Brussel, niet alleen over iMessage maar ook in de slepende strijd om de App Store. Met de stap zou Apple laten zien dat het van goede wil is.

Er is Apple veel aan gelegen om te voorkomen dat iMessage volledige interoperabiliteit van berichten moet bieden. De chatdienst krijgt er dan veel concurrenten bij. De RCS-ondersteuning gaat wat minder ver. RCS staat voor Rich Communication Services en is de opvolger van sms en mms.

Gebruikers krijgen extra functies als ze chatten met mensen op een ander platform, zoals ontvangst- en leesbevestigingen, meldingen dat de ander aan het typen is, betere groepsgesprekken en uitwisselen van grotere bestanden. Allemaal voordelen waarvan Apple jarenlang vond dat iPhone-gebruikers ze niet echt nodig hadden als ze sms'ten met Android-gebruikers.

Is iMessage in de EU groot genoeg?

Apple beweerde eerder dat iMessage niet als zogeheten poortwachter volgens de DMA gezien moet worden, omdat het niet genoeg gebruikers zou hebben in de EU. Poortwachters vallen onder de strengste regels en hebben meer dan 45 miljoen EU-gebruikers. Dat iMessage er minder dan dat aantal zou hebben, is een twijfelachtige claim. Google en Europese providers beweren dat het er meer zijn en dat Apple gedwongen moet worden iMessage open te stellen voor andere chatapps. De Europese Commissie heeft iMessage voorlopig nog niet toegevoegd aan de lijst poortwachters, totdat het echte aantal actieve Europese gebruikers is bepaald. 

Als iMessage wel aan de DMA moet voldoen, kan Apple zeggen dat het al voldoet aan de vereiste van interoperabiliteit door RCS te ondersteunen. Volgens 9to5Mac is de RCS-aankondiging voor Apple een soort 'goedkope verzekering'. "Er zijn weinig nadelen voor het bedrijf." Of de Europese Commissie hiermee akkoord gaat, blijft afwachten.

Door beroep aan te tekenen tegen de DMA probeert Apple trouwens ook nog steeds te voorkomen dat zijn App Store onder het strengste EU-toezicht komt te vallen. Een gevolg daarvan zou zijn dat iPhone-gebruikers volgend jaar apps van buiten de Apple-appwinkel kunnen installeren.

Lees meer Apple-nieuws.