©Unsplash

'Mislukte coup OpenAI zal riskante AI nu juist versnellen'

'Mislukte coup OpenAI zal riskante AI nu juist versnellen'

27 november 2023 om 10:56

Met de couppoging bij OpenAI vorige week wilde de voorzichtige kant van het bedrijf de overhand nemen. Nu die poging is mislukt, krijgt juist het tegendeel de ruimte: snellere ontwikkeling van riskante AI.

Na de mislukte couppoging bij OpenAI vorige week, toen de terugkeer van ceo Altman al rond was, kwamen details over de oorzaak naar buiten. Bezorgde medewerkers wilden op de rem trappen na een AI-doorbraak waarvan zij de gevolgen niet kunnen voorzien: een ontwikkeling richting een AI met menselijk intellect.

Maar de couppoging heeft alsnog een kleine revolutie tot gevolg, schrijft analist Benedict Evans in FT. Het bestuur van OpenAI is nu immers vervangen, waarbij elke hoeder van voorzichtige ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is verdwenen. Dus, zegt Evans, wat die groep wilde voorkomen, wordt nu juist versneld werkelijkheid.

Einddoel onbekend: voorzichtig of juist rennen?

Eén van de weggestuurde bestuursleden van OpenAI hield het zelfs voor mogelijk om het bedrijf op te doeken, alles om maar vast te houden aan de OpenAI-missie om toch vooral verstandig met AI om te gaan. Maar daarvoor is het commercieel belang van OpenAI al te groot: te veel bedrijven hebben al ingezet op allerlei GPT-toepassingen, met Microsoft voorop. En die bedrijven zien niks in vertraging, maar willen net als Altman gewoon snel door.

Evans heeft ondertussen een mooie metafoor gevonden om de ontwikkeling van AI te omschrijven. Er gaan immers veel doemverhalen rond, van experts die vrezen voor allerlei vreselijke gevolgen als AI eenmaal op een bepaald punt van intelligentie komt.

Evans vergelijkt AI met de Apollo-missies naar de maan. Ook die vereisten een enorme wetenschappelijke inzet, maar daar stond het einddoel vast en was de afstand bekend. Bij AI is het niet bekend of het doel – een computer met menselijke intelligentie – dichtbij is of niet. Hoe weet je dan wat wijsheid is, welke risico's moet je nemen? Race je door het duister of doe je juist voorzichtig, met het risico dat je nog decennia van die menselijke intelligentie af zit? Vooralsnog lijkt OpenAI nu voor de race te gaan.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.