Eerste indruk: MoodBlocks maken digitale playlists weer tastbaar
Kleine smart cards met muziek zorgen voor een revival van de mixtape – maar wel alleen als je een speaker van Sonos hebt.
Vraag een Generatie X-er naar de mixtape en je wordt geheid overspoeld met warme herinneringen aan het zorgvuldig samenstellen van afspeellijsten op de analoge manier: welke nummers van welke LP’s en maxi-singles zet je in welke volgorde op een cassettebandje voor welk doeleinde? Was het een mixtape voor op reis bijvoorbeeld voor eigen gebruik of was het er misschien eentje voor die ene persoon waar je een oogje op had? Het luisterde allemaal heel nauw en er werd veel liefde in gestoken.
Met de digitalisering van muziek en de opkomst van muziekdiensten als Spotify is de afspeellijst niet verdwenen. Playlists worden nog steeds zorgvuldig samengesteld en gedeeld. Zo hou ik zelf op Spotify EDM-lijsten bij per kalenderjaar met de juweeltjes uit mijn Discover Weekly, die sommige van mijn vrienden trouw volgen.
Er mist alleen een tactiliteit. Die tastbare mixtape waar je uren aan had besteed, inclusief teksten en soms zelfs tekeningen op het kartonnetje van het cassettebandje, dat had iets speciaals. Nu is er iets wat daar weer bij in de buurt komt.
Zelf maken en kant-en-klaar
Voor de Bright Gift Guide 2023 was ons oog gevallen op MoodBlocks. "Smart Vinyl for Sonos", volgens de makers. Het zijn smart cards voorzien van NFC met muziek-links erop. Je speelt ze af via je smartphone op een Sonos-speaker (één speaker is al voldoende). Houd een MoodBlock tegen je smartphone, klik op de melding en de afspeellijst begint automatisch te spelen, via de MoodBlocks-app die je hebt gekoppeld aan je Sonos-speaker(s) in hetzelfde WiFi-netwerk. Die app werkt voortreffelijk, de installatie was een eitje.
Er bestaan twee soorten cards: kant-en-klare met Sonos Radio-kanalen er op zoals “80s Flash”, “90s Mixtape”, “Hip Hop Archive” en “New Lords of Metal”. Ze kosten 6,99 euro per stuk. Daarnaast zijn er blanco cards waar je zelf een afspeellijst op zet. Die zijn verkrijgbaar per 5 cards voor dertig euro. De cards zijn oneindig overschrijfbaar voor nieuwe afspeellijsten.
Een afspeellijst op een card zetten gaat via de MoodBlocks-app. Je kopieert de link van een afspeellijst in Spotify, Apple Music of YouTube Music en die wordt vervolgens naar de blanco card geschreven. Let er wel op dat je die muziekdiensten aan je Sonos-systeem hebt gekoppeld. MoodBlocks werkt trouwens primair met de betaalde versies van de diensten. Bij Spotify kan de gratis versie werken, maar het wordt niet officieel ondersteund. Ik heb dat niet kunnen testen, want ik gebruik Spotify Premium.
Aantrekkingskracht valt op
Heb je de smaak te pakken, dan is er nog de MoodPlay. Dat is speciale dock voor de MoodBlocks, in het zwart of wit, voorzien van een volume-knop waarmee je de muziek ook kunt pauzeren, een glider voor volgend of vorig nummer en een steuntje waar je een card tegenaan zet. De MoodPlay is met 250 euro nogal aan de prijs, maar hij heeft dezelfde charme als een fysieke platenspeler, alleen dan wat kleiner.
Bij Bright hebben we de MoodPlay op de redactie staan en het tactiele karakter van die cards en de dock werkt uitnodigend, merk ik. Hoe lang dat leuk blijft, is vers twee. Dat is aan gebruikers en hun inzet om toffe digitale mixtapes te blijven maken. Aan de hardware zal het in elk geval niet liggen.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.