© Publiek domein/ITER

VS wil klimaat redden met kernfusie: 'Dit zorgt voor een revolutie'

VS wil klimaat redden met kernfusie: 'Dit zorgt voor een revolutie'

6 december 2023 om 13:43
Update: 6 december 2023 om 18:27

John Kerry, de Amerikaanse klimaatgezant, heeft dinsdag tijdens de klimaatconferentie in Dubai aangekondigd dat de VS zal samenwerken met andere landen om de ontwikkeling van kernfusie te versnellen. Die uitspraken deed hij in het kader van de COP28, de internationale klimaatconferentie in Dubai.

Volgens Kerry heeft kernfusie het potentieel om het klimaatprobleem op te lossen. "We komen steeds dichter bij een door kernfusie aangedreven realiteit”, klonk het dinsdag in Dubai, volgens verschillende media die aanwezig waren. Volgens de Amerikaanse klimaatgezant heeft kernfusie het potentieel om 'een ​​revolutie teweeg te brengen in onze wereld'. Maar tegelijkertijd zijn er belangrijke wetenschappelijke en technische uitdagingen, erkende hij.

Om die uitdagingen te overwinnen, zet Kerry de deur op een kier om met andere landen samen te werken om de ontwikkeling van kernfusie een boost te geven. Hij stippelde daarvoor een strategie uit met vijf sleutelpunten: onderzoek, de toeleveringsketen, wetgeving, personeelsvraagstukken en publieke betrokkenheid. Volgens Kerry zullen de Verenigde Staten samenwerken met zo’n 35 landen om het plan te implementeren. Welke landen dat zijn, is nog niet duidelijk.

China de loef afsteken

In november sloot de VS al een deal met het VK om de technologie sneller te ontwikkelen. In het zuiden van Frankrijk werkt het land zelfs samen met tientallen landen bij ITER, het grootste fusieproject op aarde. Ook China en Rusland doen mee aan dat project, iets wat bij de Amerikanen voor steeds meer nervositeit zorgt. 

Volgens Andrew Holland, ceo van de Fusion Industry Association, de mondiale belangenorganisatie voor kernfusie, wil de VS een wereldwijde coalitie van landen opbouwen die ervoor moet zorgen dat het westen de race niet verliest tegen China. Dat vertelde hij aan AP. Het land heeft de voorbije jaren al behoorlijk wat onderzoek uitgevoerd en heeft twee jaar geleden zelfs het record gehaald voor de langstdurende testreactie in de geschiedenis

Wat is kernfusie en waarom is dit belangrijk?

Kernfusie is het proces waarbij twee lichte atoomkernen samensmelten tot een zwaardere kern. Daarbij komt een grote hoeveelheid energie vrij. Dit proces speelt zich normaal gesproken af in het binnenste van sterren, zoals onze zon. In de zon vindt kernfusie plaats tussen waterstofkernen om helium te vormen, waarbij enorme hoeveelheden energie vrijkomen.

Wat in de zon gebeurt, nabootsen op aarde is niet gemakkelijk. Het is immers niet mogelijk om het enorme zwaartekrachtsveld van de zon te gebruiken om een dusdanig hoge druk te bereiken dat atoomkernen samensmelten. Om te compenseren moet de temperatuur in reactoren op aarde worden opgeschroefd tot wel 200 miljoen graden Celsius. Dergelijke reactie controleren en in stand houden is technisch zeer ingewikkeld, maar wetenschappers beginnen steeds meer vooruitgang te boeken met testreactoren.

Kernfusie biedt verschillende potentiële voordelen die het tot een aantrekkelijke bron van energie maken. De brandstof voor kernfusie, zoals deuterium en tritium, is overvloedig beschikbaar. Deuterium kan worden verkregen uit water en tritium kan worden geproduceerd uit lithium, dat ruim voorradig is. In tegenstelling tot kernsplijting, waarbij langlevend radioactief afval wordt geproduceerd, genereert kernfusie geen langdurig radioactief afval. Kernfusie is bovendien uitstootvrij.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily-nieuwsbrief.