Apple: 'Datalekken worden steeds erger, sprake van epidemie'

©Unsplash

Apple: 'Datalekken worden steeds erger, sprake van epidemie'
7 december 2023 om 17:01
Update: 8 december 2023 om 08:34

Apple heeft een studie laten uitvoeren naar de hoeveelheid datalekken. Dat is afgelopen jaar fors toegenomen, waardoor het bedrijf hamert op het belang van end-to-end encryptie.

Apple heeft een onafhankelijke studie naar datalakken laten uitvoeren door IT-professor dr. Stuart Madnick van het Massachusetts Institute of Technology. De studie concludeert dat er inmiddels sprake is van een 'epidemie', waarbij ook de data van gewone gebruikers steeds meer het gevaar loopt op straat te belanden.

Het rapport wijst op een verdrievoudiging van het aantal datalekken in de afgelopen tien jaar. Alleen al in de afgelopen twee jaar zijn er 2,6 miljard persoonlijke bestanden openbaar geworden door datalekken, en dat aantal neemt dit jaar alleen maar verder toe. Een jaar geleden wees professor Madnick in eenzelfde onderzoek ook al op historisch hoge cijfers.

De grootste oorzaken van de toename in datalekken zijn de populariteit van ransomware en de groei in aanvallen op zogenoemde vendors. Dat zijn grote partijen waar bijna elke consument en elk bedrijf zaken mee doet: cloudopslag, office-pakketten, beeldbewerker enzovoorts. Van alle bedrijven heeft 98 procent een relatie met een vendor die die de afgelopen twee jaar een datalek heeft gehad.

Apple spoort aan op versleuteling

Met het rapport wil Apple aan gebruikers het belang van end-to-end encryptie (E2EE) onderstrepen. Met die versleuteling zorg je ervoor dat je alleen zelf bij je data kan, of een ontvanger. Bij iMessage staat dat standaard aan, maar Apple heeft een mogelijkheid die verder gaat: Advanced Data Protection, ofwel Geavanceerde gegevensbescherming, voor iCloud.

Ook daarbij gebruik je E2EE om je data te versleutelen, maar dan tussen al je Apple-apparaten. Nu zijn standaard al 14 categorieën in iCloud E2E-versleuteld, zoals wachtwoorden en gezondheidsdata. Met Geavanceerde gegevensbescherming groeit dat naar 23 categorieën, met belangrijke zaken als Foto's, iCloud Backups en Notities.

'Nu goed moment om aan te zetten'

Hoewel de functie vorig jaar al beschikbaar kwam, is het nu volgens Apple nog een beter moment om de functie aan te zetten. Inmiddels zullen de meeste apparaten van gebruikers geüpdate zijn, en dus geschikt om de functie aan te zetten.

Dat is namelijk het nadeel: alle deelnemende apparaten moeten de functie ondersteunen, omdat ze anders jouw eigen data niet kunnen ontsleutelen. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor het bewaren van de backup-codes, die je fysiek moet opslaan in bijvoorbeeld je kluis. Met de bescherming ingeschakeld zijn je data veilig, maar kan Apple ook niks meer doen als je jezelf buitensluit.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.