Deze gloeiend hete batterij maakt energie-opslag veel goedkoper
De Amerikaanse startup Fourth Power ontwikkelt een thermische batterij die zeer hoge temperaturen bereikt. Het bedrijf achter de 'zon in een doos' heeft 19 miljoen dollar opgehaald om de technologie op te schalen.
De techniek van Fourth Power werkt door hernieuwbare energie om te zetten in warmte. In de batterij wordt vloeibaar tin verhit en vervolgens via een buizensysteem naar stapels koolstofblokken gebracht, die door het metaal worden opgewarmd tot ze gloeiend heet zijn. Wanneer de batterij ontladen moet worden, wordt het licht dat door de blokken wordt uitgestraald opgevangen door fotovoltaïsche cellen die de hitte omzetten in elektriciteit.
De grafietblokken in de thermische batterij bereiken, wanneer ze volledig zijn opgeladen, temperaturen tot 2400 graden Celsius. Dat is bijna half zo warm als de oppervlakte van de zon, waar het kwik boven de 5000 graden reikt. Mede-oprichter Zachary Bogue noemt de technologie in een persbericht dan ook een ‘zon in een doos’.
Is dat wel veilig?
Volgens Fourth Power is er geen risico op ontploffingen, omdat het systeem niet onder druk staat. Dat komt omdat de batterij een 'chemisch inert systeem' is. Het bedrijf beweert ook dat zijn batterij 'tien keer goedkopere' energie-opslag kan leveren.
De batterij kan volgens Fourth Power gebruikt worden om zowel op korte (vijf uur) als langere (100 uur) termijn energie op te slaan. Volgens het bedrijf is het systeem modulair, waardoor het schaalbaar moet zijn. Wanneer een installatie moet groeien, kunnen simpelweg meer koolstofblokken geïnstalleerd worden.
19 miljoen opgehaald
Het bedrijf heeft net 19 miljoen dollar opgehaald om het concept verder uit te werken. Met dat geld zal een prototype gebouwd worden waarmee getest moet worden of de technologie schaalbaar is. Het prototype moet tegen 2026 operationeel zijn en zal tot 1 megawattuur aan stroom kunnen opslaan.
Een van de belangrijkste financiers van Fourth Power is Breakthrough Energy Ventures, een initiatief van Bill Gates, Jeff Bezos, Richard Branson en een handjevol andere miljardairs. Met dit fonds investeren zij in allerlei bedrijven die innoverende energie-oplossingen bedenken.
Breakthrough Energy Ventures investeert onder andere in nieuwe vormen van wind-, zon- en zelfs kernfusie-energie.