© UTS

Digitale telepathie: AI zet gedachten om in tekst

Digitale telepathie: AI zet gedachten om in tekst

13 december 2023 om 15:52

Onderzoekers hebben met behulp van AI een manier ontwikkeld waarmee je jouw gedachten kan laten omzetten naar tekst. Daarvoor is geen implantaat of ingewikkelde MRI nodig.

De onderzoekers van de University of Technology Sydney (UTS) die de techniek ontwikkelden, hebben die getest op 29 mensen. De proefpersonen moesten in stilte een tekst lezen. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gelezen met een elektro-encefalogram (EEG).

Met behulp van AI konden de afgelezen hersengolven vertaald worden naar woorden en zelfs volzinnen. Het programma, DeWave genaamd, is getraind op een grote dataset van EEG’s. Daardoor kan het specifieke data linken aan bepaalde woorden. Een demonstratie van de technologie zie je hieronder.

Opvallend aan deze aanpak is dat er geen implantaat in de hersenen nodig is. Bij andere technologieën, zoals Elon Musks Neuralink, is dat wel het geval. Een EEG is bovendien veel simpeler dan andere technieken waarbij de hersenen worden gescand, zoals een MRI.

Hoewel de techniek door de onderzoekers als baanbrekend wordt beschouwd, werkt die nog niet helemaal perfect. "Het model is meer bedreven in het matchen van werkwoorden dan zelfstandige naamwoorden. Bij zelfstandige naamwoorden zagen we een tendens naar synoniemenparen in plaats van exacte vertalingen, zoals 'de man' in plaats van 'de auteur'”, zei Yiqun Duan, een van de auteurs van de studie, in een persbericht van de universiteit.

Communiceren met machines

Volgens de onderzoekers moet de techniek het voor bepaalde patiëntgroepen makkelijker maken om te communiceren. Denk daarbij aan mensen die niet meer kunnen spreken door een beroerte of verlamming.

Op langere termijn zou het ook mogelijk moeten worden om naadloos te communiceren met machines. Mensen met een bionische arm zouden die bijvoorbeeld kunnen controleren met enkel hun gedachten. Ook robots zouden met de techniek kunnen worden bestuurd.