Apple is aan de beurt: 'EU gaat praktijken App Store verbieden'

©Unsplash

Apple is aan de beurt: 'EU gaat praktijken App Store verbieden'
13 december 2023 om 19:46
Update: 13 december 2023 om 20:02

Apple riskeert in de Europese Unie een miljardenboete en een verbod op bepaalde omstreden regels van zijn App Store. EU-regelgevers willen binnenkort optreden tegen de iPhone-maker, die al jaren onder vuur ligt vanwege vermeend misbruik van zijn macht met de iOS-appwinkel.

De Europese Unie pakt grote techbedrijven steeds harder aan. Ook Apple lijkt nu aan de beurt te komen. EU-toezichthouders nemen volgens Bloomberg over enkele weken een langverwacht besluit tegen Apple. Het oordeel volgt na een jarenlang onderzoek naar de iPhone-maker, die het concurrerende muziekdiensten zoals Spotify onnodig lastig zou maken. De klacht gaat onder meer over de verplichte commissie op aankopen binnen apps en dat appmakers geen eigen betaalmethodes mogen gebruiken.

Apple loopt het risico op een megaboete, die in de miljarden euro's zou kunnen lopen. Eurocommissaris Margrethe Vestager deelde eerder al eens miljardenboetes uit aan Google. Ook eiste ze dat Apple 13 miljard euro aan oneerlijke belastingvoordelen aan Ierland terugbetaalde.

Klacht van Spotify

Aanleiding voor het onderzoek is een klacht van Spotify in 2019. De streamingdienst vindt dat Apple met zijn strenge App Store-regels, waaronder de verplichte commissie op aankopen binnen apps, de concurrentie illegaal beperkt. Apple trekt daarmee volgens Spotify bovendien zijn eigen muziekdienst Apple Music voor.

Ook in de VS lopen er zaken tegen zowel Apple als Google over het vermeende misbruik van hun dominante posities met de appwinkels van iOS en Android. Google verloor over deze kwestie eerder deze week een rechtszaak die was aangespannen door Fortnite-maker Epic Games.

Meer concurrentie

In maart krijgen techreuzen in de EU te maken met strengere regels, die voor meer concurrentie moeten zorgen. De Digital Markets Act treedt in maart 2024 volledig in werking en verbiedt grote techbedrijven om hun eigen diensten te bevoordelen boven die van rivalen.

De nieuwe regels dwingen Apple ook om in de EU volgend jaar sideloading toe te staan, waarbij apps van buiten de App Store geïnstalleerd kunnen worden op de iPhone en iPad. Apple zou dit in de eerste helft van 2024 gaan invoeren.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.