Eén plaatje maken met AI verbruikt evenveel energie als je mobiel volledig opladen
Het grootschalige gebruik van AI vereist enorme hoeveelheden energie. Het genereren van één afbeelding kost volgens wetenschappers zelfs evenveel energie als nodig is om je smartphone volledig op te laden.
Wetenschappers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University en AI-ontwikkelaar Hugging Face hebben uitgerekend hoeveel stroom AI nodig heeft om bepaalde taken uit te voeren. Ze keken daarvoor naar de uitstoot van de tien populairste AI-taken op het platform Hugging Face. Voor elke taak - bijvoorbeeld het genereren van een tekst of een afbeelding - voerden ze experimenten uit met een groot aantal modellen.
Uit hun onderzoek, dat is gepubliceerd op arXiv maar nog niet aan collegiale toetsing is onderworpen, blijkt dat afbeeldingen genereren de vervuilendste taak van allemaal is. Het zwaarste model is Stable Diffusion XL Base 1.0, dat voor elke duizend afbeeldingen evenveel uitstoot als 6,5 kilometer rijden met een auto. Een afbeelding genereren met dit model verbruikt evenveel energie als het opladen van een smartphone, hoewel de onderzoekers toegeven dat er een grote variatie is tussen modellen en de grootte en kwaliteit van de afbeelding die ze genereren.
Teksten schrijven is dan weer de minst CO2-intensieve activiteit. Voor elke duizend teksten met het zuinigste model, DistilBERT, komt evenveel CO2 vrij als een auto na slechts één meter uitstoot. Teksten genereren met dit model is bijna 7000 keer minder vervuilend dan Stable Diffusion XL Base 1.0. Opvallend: ook als je dit model vergelijkt met het allerzuinigste model dat afbeeldingen genereert, is de uitstoot 700 keer kleiner.
Evenveel stroom als Nederland
Eerder dit jaar publiceerde econoom Alex de Vries dat het energieverbruik van AI tegen 2027 zal stijgen naar zo’n 85 tot 134 terawattuur (TWh), meer dan heel Nederland. Ons land consumeerde in 2022 108 TWh. AI zou een halve procent van het wereldwijde energieverbruik vereisen indien dit scenario waarheid wordt, aldus De Vries.
Bij zijn berekeningen hield de econoom geen rekening met een paar belangrijke factoren. In zijn model blijft het groeitempo van AI onveranderd. Ook is er geen sprake van verbeteringen van de energie-efficiëntie. Ook de hoeveelheid energie die nodig is om servers te koelen, integreerde De Vries niet in zijn studie.