Extreme vrije meningsuiting: Substack laat nazi’s gewoon hun gang gaan

© Substack

Extreme vrije meningsuiting: Substack laat nazi’s gewoon hun gang gaan
23 december 2023 om 15:43

Substack heeft laten weten dat nazi’s en andere extremistische figuren gewoon kunnen publiceren op het platform. De enige voorwaarde is dat zij niet oproepen tot geweld.

Het nieuwsbrievenplatform kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen door critici die beweren dat het profiteert van haatdragende content. De golf van verontwaardiging kwam nadat The Atlantic een artikel publiceerde, waarin te lezen staat dat minstens 16 nieuwsbrieven op Substack nazi-symboliek bevatten. 

Donderdag reageerde het bedrijf op de kritiek. De oprichters van het platform lieten in een update weten dat zij nazi’s en andere extremisten niet zullen censureren, noch demonetiseren. Hamish McKenzie, een van de medeoprichters van het bedrijf, verdedigt de keuze door zich te beroepen op het recht van vrije meningsuiting. "Wij geloven dat het ondersteunen van individuele rechten en burgerlijke vrijheden, terwijl ideeën aan een open discussie worden onderworpen, de beste manier is om slechte ideeën van hun kracht te ontdoen," zei hij.

Honderden schrijvers willen het platform verlaten

"Ik wil gewoon duidelijk maken dat we ook niet van nazi's houden - we zouden willen dat niemand er zulke gedachten op nahield. Maar sommige mensen hebben die en andere extreme standpunten. Daarom denken we niet dat censuur (inclusief het demoniseren van publicaties) het probleem doet verdwijnen - in feite maakt het het erger”, zei McKenzie.

Honderden schrijvers hebben intussen een open brief ondertekend, waarin zij de beslissing van het bedrijf veroordelen. Indien Substack zijn standpunt niet verandert, dreigen zij het platform te verlaten. Een kleinere maar niet geringe hoeveelheid schrijvers tekende een brief waarin zij Substacks keuze ondersteunen.

Wat is Substack eigenlijk?

Substack is een platform dat schrijvers in staat stelt om nieuwsbrieven te creëren en te verspreiden. Schrijvers kunnen abonnementen aanbieden aan lezers, waarbij lezers betalen voor premiumcontent. Het verdienmodel van Substack omvat het nemen van een deel (10 procent) van de abonnementskosten als vergoeding voor het gebruik van het platform.

Dat laatste is nu net waar de schoen wringt. Door nazi’s niet te weren, verdient het bedrijf dus rechtstreeks geld aan extremistische content. Het is niet de eerste keer dat Substack onder vuur komt te liggen voor het toelaten van controversiële content.