AI breekt wereldrecord in het houten balansspel Labyrinth

©Thomas Bi

AI breekt wereldrecord in het houten balansspel Labyrinth
24 december 2023 om 20:00

Het menselijke wereldrecord Labyrinth is aan diggelen en dat komt door AI. De robot CyberRunner is voorzien van kunstmatige intelligentie en kon hierdoor sneller een knikker door een houten doolhof manoeuvreren. 

Dat is bijzonder, omdat de kunstmatige intelligentie hierdoor heel goed balans moest weten te houden en dat is toch een hoog staaltje oog-hand-coördinatie. Nu heeft CyberRunner geen handen, maar wel is het voorzien van apparaatjes waarmee het aan het speelveld kan draaien om het te kantelen. Zo wist het in 14,48 seconden het balletje naar de juiste plek te krijgen in het labyrinth: iets dat de beste mens in Labyrinth ten snelste in 15,41 seconden lukte. Helaas voor Lars-Goran Danielsson, die dat wereldrecord op zijn naam had. Aan de andere kant blijft hij wel de beste mens in dit balansspel.

Labyrinth-spelende robot

Gelukkig is het ook opgenomen, waardoor we kunnen zien hoe het precies gaat wanneer een robot met flink wat denkmogelijkheden zo’n spel voor zich krijgt. Immers is het zeker bij dit spel zo dat elke millimeter beweging telt. Dat maakt het nog knapper dat het de robot zo snel is gelukt. De makers van de robot hebben het zo getraind dat hij elke keer spelen weer leert. Wij noemen het oefenen, maar bij robots heet dat ‘verzamelde ervaring’.

In ieder geval is het iets waar meer wetenschappers mee aan de slag kunnen, want de makers van CyberRunner zetten de informatie voor het bouwen van de hardware en de algoritmes op het internet. Zo hopen die onderzoekers, Thomas Bi en Raffaello D’Andrea, dat meerdere onderzoekers ermee aan de slag gaan en CyberRunner nog beter maken, of zelf met nieuwe toepassingen komen die de wereld versteld zullen doen staan. 

Jarenlang spelen versus 6 uur leren

Dat kan bovendien heel snel gaan: CyberRunner leerde in slechts zes uur tijd om het spel zo goed te spelen dat het wereldrecord van de mens aan diggelen was. Dat is erg razendsnel en het zegt iets over hoe ver de machine nog zou kunnen doorontwikkelen om het misschien volgende keer nog sneller te doen. Het kan immers steeds weer gebruikmaken van die ‘verzamelde ervaring’ waardoor het zichzelf steeds verbetert.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.