©Unsplash

Spotify in protest wegens nieuwe belasting op streamingdiensten in Frankrijk

Spotify in protest wegens nieuwe belasting op streamingdiensten in Frankrijk

25 december 2023 om 08:00

Streamingdienst Spotify is nu vooral in de belangstelling om de kersthits die er grijs worden gedraaid (All I Want for Christmas is nog steeds de grootste hit in Nederland). Het voert ondertussen echter een strijd. Die strijd is met de Franse overheid, omdat het een streamingtax introduceerde waar de Scandinavische streamingdienst het niet mee eens is. 

Spotify heeft als reactie op die nieuwe belasting zijn ondersteuning voor twee muziekfestivals teruggedraaid: Francofolies de la Rochelle en Printemps de Bourges kunnen niet langer rekenen op de financiële steun van de muziekstreamer. Spotify doet het niet om de festivals, maar om een duidelijk signaal te geven naar de overheid: die tax moet weg. 

Tax voor ondersteuning Franse artiesten

Frankrijk startte in 2020 met het Centre National de la Musique en deed dat om de Franse muzieksector te steunen. De overheid heeft nu een nieuwe tax in het leven geroepen van 1,5 tot 1,75 procent op alle muziekstreamingdiensten, die direct naar dat centrum voor Franse muziek gaat. De managing director van Spotify in Frankrijk spreekt zich op Twitter uit over de belasting.

Antoine Monin laat weten: “Met de aankondiging van de implementatie van een belasting op muziekstreaming in Frankrijk, spijt het ons te moeten mededelen dat Spotify France stopt met de ondersteuning van Francofolies de la Rochelle en de Printemps de Bourges in 2024 op zowel financieel vlak als met grassroots-activiteiten om opkomende artiesten te steunen. Meer aankondigingen volgen in 2024.”

Streamingdiensten tegen muziekbelasting

Met grassroots-activiteiten worden activiteiten bedoeld die door meerdere organisaties worden gestart om veranderingen toe te brengen op lokale, regionale, nationale of internationale niveaus. Spotify is niet de enige streamingdienst die iets op de tax tegen heeft. Ook Apple, YouTube en Deezer spreken zich tegen de belasting uit. Spotify doet het echter wel een tandje heviger. Het noemt het dan ook een “echte strop voor innovatie”. 

Spotify is strijdbaar: het ging eerder ook al het gesprek aan met de overheid in Uruguay waar men meent dat alle artiesten die bij een opname betrokken zijn, eerlijk zouden moeten worden betaald. Iets dat Spotify vooral ziet als iets waarbij de mensen met de rechten over de muziek tweemaal betaald krijgen voor dezelfde productie. Daar ging Spotify er zelfs nog wat harder in: het dreigt geheel te stoppen in Uruguay, waardoor er daar straks geen Spotify meer is om te luisteren. Dat zal de streamingdienst in Frankrijk minder snel doen: het bedient daar een grote markt.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.