Apple dient noodmotie in om verkoopverbod Apple Watch ongedaan te krijgen

©Apple

 Apple dient noodmotie in om verkoopverbod Apple Watch ongedaan te krijgen
26 december 2023 om 23:59
Laatste update: 27 december 2023 om 19:48

Apple is in beroep gegaan tegen het verbod op de verkoop van twee populaire modellen van zijn Apple Watch in de Verenigde Staten. De iPhone-maker eist dat het verbod wordt opgeheven terwijl de rechtbank het beroep behandelt. 

UPDATE: Verkoopverbod Apple Watch alweer opgeschort - zo kreeg Apple dat voor elkaar

Sinds Tweede Kerstdag is het Amerikaanse verkoopverbod voor de Apple Watch Series 9 en Ultra 2 definitief van kracht. Apple stopte op 21 december al met de online verkoop van de Apple Watch-modellen. Op 24 december waren deze smartwatches in de fysieke Apple Stores in de VS voor het laatst te koop. Ze zijn nog wel bij andere Amerikaanse winkels, totdat die door hun voorraden heen zijn. 

Patenten geschonden

Het verkoopverbod werd ingesteld door de Amerikaanse International Trade Commission (ITC), omdat Apple twee patenten heeft geschonden van het medische technologiebedrijf Masimo. Het gaat om patenten die te maken hebben met de sensor waarmee de Apple Watches het zuurstofgehalte in het bloed meten.

Meestal leiden dit soort patentzaken tot schikkingen, waarbij de partij die inbreuk maakt een forse vergoeding betaalt, in ruil voor het gebruik van de technologie. Het komt maar weinig voor dat zo'n geschil niet wordt opgelost, waardoor er een verkoopverbod voor de inbreukmakende producten wordt ingesteld. Zeker voor zulke populaire producten als de Apple Watch is zo'n verkoopverbod vrij zeldzaam.

Het Witte Huis had de afgelopen weken nog de mogelijkheid om het besluit van de ITC terug te draaien. Die deadline liep 26 december af. De Amerikaanse regering kwam uiteindelijk niet in actie, waardoor het verkoopverbod nu echt is ingegaan.

Noodmotie

Apple vecht het verkoopverbod daarom nu aan bij het hof van beroep, meldt Bloomberg. De iPhone-maker heeft dinsdag een spoedmotie ingediend om het verbod op de verkoop van Apple Watches op te heffen, zolang het hof zich over het beroep buigt.

Door het verbod dreigt Apple omzet mis te lopen. De Apple Watch is naar schatting goed voor 17 miljard dollar omzet per jaar. De Apple Watch Series 9 en Ultra 2 waren de laatste maanden de meest verkochte modellen. Apple Watches die buiten de garantie vallen komen in de VS ook niet meer in aanmerking voor hardwarereparaties totdat het verbod is opgeheven.

De goedkopere Apple Watch SE, die geen bloedzuurstoffunctie heeft, blijft in de VS wel gewoon te koop. Alle Apple Watches blijven in andere landen verkrijgbaar.

Software-update

Apple heeft intussen al een software-update voor de Apple Watch ontwikkeld die het probleem rond de patenten van Masimo moet oplossen. De Amerikaanse regering beslist op 12 januari of deze wijzigingen voldoende zijn. Bij een besluit in het voordeel van Apple zou de verkoop van de Apple Watch-modellen weer hervat kunnen worden. 

Apple voegde de bloedzuurstofsensor in 2020 voor het eerst toe aan de Apple Watch Series 6. In dat jaar klaagde Masimo de fabrikant aan. Het bedrijf zegt dat Apple meerdere patenten heeft geschonden en bedrijfsgeheimen heeft gestolen. Na een meeting met Masimo in 2013 nam Apple meer dan 20 technici van het bedrijf in dienst, onder wie een topman die ging over medische technologie.

Lees meer Apple-nieuws.