Goed nieuws: zonnepanelen zijn nu bijna volledig te recyclen

©Pexels

Goed nieuws: zonnepanelen zijn nu bijna volledig te recyclen
27 december 2023 om 19:41
Laatste update: 27 december 2023 om 19:41

Zonnepanelen hebben een steeds groter aandeel in de energiemix, maar na zo’n 25 tot 30 jaar daalt het rendement aanzienlijk en moeten ze worden vervangen. De materialen in de oude zonnepanelen krijgen steeds vaker een tweede leven.

In Nederland bevinden zich meer dan 60 miljoen zonnepanelen, waarmee ons land tot de koplopers binnen Europa behoort. Al die panelen moeten uiteindelijk vervangen worden. Volgens RTL Nieuws zorgt dat binnen een tiental jaar jaarlijks voor zo’n 100.000 ton afval.

Afval is eigenlijk een onhandig woord. Afgedankte zonnepanelen bevatten behalve glas immers een boel waardevolle materialen, zoals silicium en zilver. Vandaag worden ze echter vaak nog in de shredder gegooid om er betonvulling van te maken. Materialen scheiden voor recycling is nog niet altijd commercieel interessant, maar nieuwe doorbraken brengen daar stilaan verandering in.

Tot 99 procent recyclen

Volgens Zonneplan.nl is het met de nieuwste technieken mogelijk om tot 96 procent van de materialen te hergebruiken. Sommige bedrijven, zoals het Franse Veolia, komen al aardig in de buurt van dat cijfer, met een percentage van 95 procent. Het Amerikaanse bedrijf We Recycle Solar beweert zelfs tot 99 procent van de materialen te kunnen hergebruiken. 

Het glas kan ingezet worden voor de productie van nieuw glas of als bouwmateriaal voor glasvezels. Aluminium, silicium en koper kunnen dan weer opnieuw in zonnepanelen belanden, maar ook in andere producten voor de bouw-, tech- en andere sectoren.

Werk aan de winkel

De percentages hierboven zijn echter niet indicatief voor de hele sector. Veel oudere zonnepanelen, vooral uit China, zijn niet geproduceerd met het idee om ze te recyclen. De onderdelen zijn aan elkaar vastgelijmd, waardoor ze moeilijk van elkaar zijn te scheiden. Dergelijke panelen gaan meestal de shredder in nadat het aluminium en de koper eruit is gehaald. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.