Toeristische trekpleister? Slim raam in trein of bus vertelt je er alles over
Als je in de trein langs een bekend gebouw rijdt, dan weet je niet altijd welk gebouw het is. Als de nieuwste oogtrackingtechnologie echter wereldwijd in treinstellen geïmplementeerd zou worden, dan is dat geen probleem meer. Het raam ziet waar je naar kijkt en fungeert vervolgens als een doorzichtig scherm om je meer informatie te tonen over het gebouw waar je naar kijkt.
Stel je rijdt met de trein langs de Chihkan Tower in Taiwan. Het raam ziet dat je naar het imposante gebouw kijkt en geeft je direct informatie over het gebouw, namelijk dat het het oudste gebouw is van het Taiwanese West Central-district en dat het in 1652 als Fort Privintia werd gebouwd door Nederlanders. Die informatie komt alsof je naar een kennisquiz kijkt op het raam, terwijl je nog steeds door het raam naar buiten kunt kijken. Een soort augmented reality, zonder dat je een VR-bril hoeft te dragen.
AR Interactive Vehicle Display
Het ‘raam’ heet de AR Interactive Vehicle Display en is een combinatie van doorzichtig microLED, GPS-data en oogtracking, schrijft NewAtlas. Deze week is het nieuwe soort scherm te zien tijdens CES 2024, de grote elektronicabeurs in Las Vegas. Deze gadget is gemaakt door Het Industrial Technology Research Institute (ITRI) van Zuid-Korea.
Door de GPS weet het scherm precies hoe snel de trein of tram gaat en wat de locatie is. Zo weet het scherm welke attractie er wordt bekeken. Daarbij helpt ook de oogtrackingscamera boven het raam, die samen met de GPS zorgen dat er bepaalde informatie getriggerd wordt, die vervolgens op dat raam/scherm wordt getoond. Dat raam is namelijk voorzien van een transparant microLED aanraakscherm dat aan de binnenzijde van het glas zit.
Een aanraakscherm, dus je kunt ook interactie hebben met dat raam. Zo wordt er een kleine afbeelding getoond van de trekpleister en kun je hierop tikken om meer informatie te zien. Die informatie komt dus niet vanzelf in beeld: alleen als je interesse hebt dan tik je op de foto van de attractie waar je langsrijdt, om hier meer over te lezen.
Dat kan van toepassing zijn in treinen en trams, maar bijvoorbeeld ook in een rondvaartboot of touringcar. De techniek wordt al toegepast op aquaria, waar bezoekers meer leren over de vissen die ze bekijken. Of het al door een vervoersbedrijf is gekocht, is onbekend: de vrij nieuwe technologie debuteert op CES deze week.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.