Zo koop je een Apple Vision Pro als Nederlander

©Apple

Zo koop je een Apple Vision Pro als Nederlander
9 januari om 19:45
Laatste update: 9 januari om 19:45

Apple brengt de Vision Pro op 2 februari uit, maar alleen in de VS. Kun je je hebberigheid niet langer bedwingen en heb je dik 4000 euro over? Dan is het mogelijk om een Vision Pro naar Nederland te krijgen, op verschillende manieren.

Het is haast traditie voor Apple om zijn nieuwste productcategorie alleen in de VS aan te bieden. De eerste iPhone kon je alleen in het Apple-thuisland kopen en ook de eerste iPad was er alleen in de VS. De Apple Watch verscheen wel wereldwijd, en inmiddels zijn de meeste nieuwe Apple-producten overal tegelijk beschikbaar.

De Vision Pro is toch wat anders – een heel nieuw soort apparaat met een prijs die al snel drie keer hoger ligt dan die van een iPhone. Bovendien zullen veel potentiële klanten de bril eerst willen proberen, dus heeft Apple in al zijn Amerikaanse winkels demo-modellen beschikbaar. Met die brillen kunnen klanten bovendien bepalen welke maat en vorm Light Seal zij nodig hebben: het vizier dat buitenlicht uit de bril houdt. Apple wil dus het liefst dat je de Vision Pro in de Apple Store koopt, maar hij is straks ook online te bestellen.

Toch kopen? Zo doe je dat, maar pas op:

Wil je toch een Vision Pro in de VS kopen als die verschijnt? Dat kan je op verschillende manieren doen. Let wel: als je in de VS een Vision Pro koopt, heeft die ook alleen in de VS garantie. De Nederlandse Apple Store zal je bij problemen niet kunnen helpen, in ieder geval totdat de bril ook hier beschikbaar is – mogelijk is dat een ander model.

Bovendien moet je als brildrager ook nog inzetlenzen voor de bril bestellen, want je bril past er niet onder. Die lenzen kosten 149 dollar per stuk.

Zelf naar de VS reizen

Mocht je de komende tijd zelf naar de VS gaan, dan kan je daar gewoon een Vision Pro kopen. Afrekenen doe je in dollars, met bijvoorbeeld je creditcard of zelfs gewoon via je Nederlandse pinpas. Bovenop de 3499 dollar die de bril kost, komt nog Amerikaanse verkoopbelasting. Die verschilt per staat, maar ligt in de meeste staten tussen de 7 en 10 procent. Reken dus nog eens een kleine 350 dollar bovenop de prijs van de Vision Pro.

Vervolgens neem je de bril mee – liefst in je handbagage, kan je in het vliegtuig lekker verdwijnen in een film en je houdt de Vision Pro bij je.

In Nederland aangekomen moet je langs de douane, en ben je verplicht alle aankopen boven de 430 euro aan te geven. Doe je dat niet en je word gesnapt, dan betaal je ook nog eens een boete en aangezien de Vision Pro nog nergens anders wordt verkocht, loop je veel makkelijker tegen de lamp dan bij een iPhone zonder doosje.

Over de Vision Pro van 3499 dollar zal je waarschijnlijk belasting betalen: hou rekening met het gebruikelijke tarief van 21 procent. Dat is omgerekend naar euro's dik 650 euro. Het is in sommige staten wel weer mogelijk om de Amerikaanse verkoopbelasting terug te vorderen. Soms kan dat bij vertrek op het vliegveld, in andere gevallen achteraf online. De praktijk kan echter tegenvallen of erg lang duren.

Hoe dan ook, even rekenen: 3499 dollar plus 350 dollar plus zo'n 650 euro = zo'n 4300 euro – nog even los van de overige reiskosten die je maakt.

Laten versturen

Kun je zelf niet naar de VS? Dan kan je ook overwegen om de Vision Pro te laten versturen. Het handigst is als je vrienden of familie in de VS hebt. Die kunnen dan voor jou naar een Apple Store gaan, of je bestelt de Vision Pro online: dat kan, zolang je de bril maar laat bezorgen op een Amerikaans adres.

Nadeel aan deze methode is natuurlijk dat je de bril niet kan passen. Verder zijn de kosten vergelijkbaar met het meenemen van de bril in het vliegtuig. Je zal dus ook Amerikaanse verkoopbelasting à 7 tot 10 procent betalen, daar bovenop 21 procent Nederlandse btw, maar vermoedelijk geen extra invoerrechten: die zijn in ieder geval 0 procent voor zaken als laptops, telefoons en koptelefoons.

Dan moet de Vision Pro ook nog naar je verzonden worden. Heel zwaar is de bril met een kleine 700 gram niet, maar je wil zo'n duur pakket natuurlijk wel verzekerd versturen. Bij bijvoorbeeld DHL betaal je daarvoor zo'n 56 euro meer, bovenop de normale kosten voor het versturen van een pakket. Die kosten kunnen variëren van 50 euro voor een langere verzending tot honderden euro's voor een snellere express-verzending.

Al met al kom je dan iets duurder uit dan wanneer je de bril zelf meeneemt: hou rekening met vanaf 4500 euro. Natuurlijk bespaar je in dit geval wel op vliegtickets en verblijf.

Via een tussenpartij

Heb je geen vrienden of familie in de VS? Dan zijn er ook nog bedrijven als USA2YOU en MyUS. Bij MyUS betaal je voor een Amerikaans afleveradres, waar vandaan je pakket naar Europa zal worden verstuurd. Daar betaal je 10 dollar per maand voor, eenmalig dus, en dan nog de kosten voor het verzenden van je pakket: vergelijkbaar met de kosten hierboven. Dan moet je er wel op vertrouwen dat alles goed gaat.

USA2YOU is een personal shopper, die names jou naar de winkel gaat, de Vision Pro koopt en naar je opstuurt. Daar heb je ook echt contact mee, wat meer vertrouwen schept. Daar betaal je echter wel weer voor: 5 procent van de kosten die worden gemaakt, dus in dit geval een kleine 200 dollar. Vervolgens betaal je ook weer alle eerder gerekende kosten.

Al met al kom je met deze methode op een kleine 5000 euro uit.

Toch beter wachten?

De verwachting is dat de Vision Pro de komende maanden eerst in meer Engelstalige landen beschikbaar zal komen. Als het Verenigd Koninkrijk daarbij zit, komt de Vision Pro al een stuk dichter binnen bereik.

Bij eerdere gefaseerde uitrollen van Apple-producten kwamen na Engelstalige landen ook vaak grote Europese landen als Duitsland en Frankrijk aan de beurt. Daar kan je gewoon in euro's afrekenen, en in geval van problemen ligt de oplossing nog enigszins binnen bereik.

De verstandige Apple-liefhebber kan dus beter nog even wachten, maar voor wie het echt niet meer houdt: zet een kleine 5000 euro opzij.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.