© LiveDrop

Door deze Nederlandse uitvinding kun je straks offline bestanden versturen

Door deze Nederlandse uitvinding kun je straks offline bestanden versturen

11 januari 2024 om 14:44

Het Nederlandse LiveDrop laat op gadgetbeurs een nieuwe technologie zien om bestanden mee te verzenden. Dit werkt draadloos maar zonder wifi, bluetooth of een kabeltje - ideaal tegen hackers.

De technologie werd op CES voor het eerst door Constantijn van Oranje gedemonstreerd, die ermee een bestand van de ene smartphone naar de ander verplaatste. De prins vertegenwoordigt al langer techbedrijven op grote evenementen.

LiveDrop werkte drie jaar lang aan hun technologie om bestanden mee te versturen. Dat werkt via iets dat op een QR-code lijkt, dat je op het ontvangende toestel scant. Maar waar bij QR-codes een linkje wordt gemaakt om via het internet of bijvoorbeeld bluetooth wat te verzenden, verstuurt LiveDrop de daadwerkelijke data van een bestand.

LiveDrop spreekt in een persbericht over de 'eerste volledig offline gegevensoverdracht'. Dat is wellicht wat overdreven, we wisselen immers al jarenlang bestanden uit via usb-sticks, cd’s en zelfs floppydisks. Maar het systeem is wel ideaal voor smartphones, waar je niet zomaar een stick insteekt om een bestandje te delen.

Ideaal voor gevoelige data

Omdat er geen draadloze verbinding wordt gelegd, kunnen hackers ook niet proberen om het signaal te onderscheppen en op die manier het bestand te bemachtigen. Dat moet het systeem ideaal maken voor de meest gevoelige informatie.

Bij de demonstratie werden smartphones gebruikt, maar LiveDrop werkt ook op computers met Windows en laptops. Op het moment loopt er een pilot van de technologie bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis en zorginstantie Vivent.