©Bright

De beste Bluetooth-trackers: verlies nooit meer je sleutels, portemonnee of tas

De beste Bluetooth-trackers: verlies nooit meer je sleutels, portemonnee of tas

12 januari 2024 om 17:03

Een goed voornemen: je sleutels niet meer kwijtraken, of ze in ieder geval makkelijker terugvinden. Dat doe je met bluetooth-trackers, voor aan je sleutelbos maar ook voor in je portemonnee, in je tas of wat je verder niet wil verliezen.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we dat 'beste' op onze ervaring en onze smaak. Dit keer: bluetooth-trackers. Handige dingetjes van een paar tientjes die je een hoop paniek en gedoe kunnen besparen. Laat ze piepen om je sleutels terug te vinden, of zie op de kaart precies waar je je tas voor het laats nog bij je had.

Apple AirTag

Voor Apple-gebruikers de beste keuze, hoewel er ook uitstekende alternatieven in dit lijstje staan die hetzelfde Zoek mijn-netwerk van Apple gebruiken. Dat maakt dat je je AirTag ook op grote afstand kan terugvinden: laat je je sleutels op het station uit je zak vallen, dan kunnen ze je alsnog bereiken via de iPhone van iemand die langsloopt – en daar niks voor hoeft te doen. Alle iPhones vormen namelijk één groot zoeknetwerk, dat AirTags kunnen gebruiken om hun locatie aan jou iPhone door te geven, ook al ben je zelf niet in de buurt.

De AirTags hebben een prima speakertje om hun locatie mee duidelijk te maken. En ze hebben ultra-wideband: met recente iPhones zie je dan precies in welke richting je moet zoeken en hoe ver je van je AirTag af bent. De knoopcelbatterij in de AirTag gaat zo'n jaar mee en is makkelijk te vervangen. Het grootste nadeel: de wit plastic/metalen schijfjes van Apple hebben geen gaatje of lusje. Wil je een AirTag ergens aan hangen, dan moet je daar dus weer een extra dingetje voor kopen, bovenop de 39 euro die één AirTag kost – of 129 euro voor vier. Soms zijn ze via webshops goedkoper te vinden, zeker per vier.

Samsung SmartTag 2

De SmartTag van Samsung staat tot de AirTag zoals een iPhone tot de Galaxy-telefoons staat. Met andere woorden: heb je zo'n Galaxy, dan is de SmartTag 2 een uitstekende keuze. Ook hier is het zoeknetwerk de troef: de Galaxy-telefoons zijn veruit de bestverkochte Android-toestellen, dus de kans is groot dat iemand met zo'n telefoon langs je verloren sleutelbos loopt, als je 'm ergens laat vallen.

Ook de SmartTag 2 gebruikt een verwisselbare knoopcelbatterij, en heeft in tegenstelling tot de AirTag gewoon een ingebouwde ring: wel zo handig. De prijs is vergelijkbaar: adviesprijs 39,95 euro, al zijn ze ook al goedkoper te vinden bij sommige webwinkels.

Tile

De gadget waar deze categorie ooit mee begon. Tile maakt nog steeds prima trackers, in verschillende vormen maten. En die zijn aantrekkelijk voor alle iPhone- en Android-gebruikers, maar al helemaal voor Android-gebruikers die geen Samsung hebben. Tile heeft namelijk ook een eigen zoeknetwerk. Dat bestaat wel alleen uit andere Tile-gebruikers, en is dus stukken kleiner dan de netwerken van Apple en Google – maar het is er wel.

Tile heeft verschillende opties, zoals de handzame Mate van 25 euro voor sleutelbossen, de grotere Pro van 35 euro voor tassen, de Slim van 35 euro voor in portemonnees en de Sticker voor bijvoorbeeld onder je fietszadel, 45 euro voor twee. Een starter pack met een Mate en een Slim is er voor 45 euro.

Pebblebee Clip/Card

Zo'n dunne Tile voor in je portemonnee is hartstikke leuk. Gebruik je nou een iPhone, dan is de Card van Pebblebee een leuk alternatief. Iets goedkoper, en bovendien werkt 'ie met Apple Zoek mijn. Hetzelfde netwerk als de AirTag dus, zodat je 'm net zo makkelijk kunt terugvinden. Bijna dan: alleen de AirTag kan de ultra-wideband van Apple gebruiken. Je ziet dus wel de gps-locatie, maar je moet daar op zoek naar het geluidje.

De Pebblebee Card is bovendien oplaadbaar met een magnetisch ladertje, ook al gaat 'ie zo'n anderhalf jaar mee op één lading. Dat is top, want het kaartje van Tile kun je weggooien als 'ie leeg is. Pebblebee heeft ook een Clip, die vergelijkbaar werkt en dus ook oplaadbaar is: deze is er voor aan je sleutels of tas. De Pebblebee Card en Clip kosten 28 euro, of 52 voor twee en 93 euro voor vier.

Eufy Security SmartTrack Card

Nog zo'n handig pasje voor in je portemonnee, en deze werkt ook met het Apple Zoek mijn-netwerk. Deze heeft een extra trucje: een knop waarmee je je iPhone laat rinkelen, zelfs als die op stil staat. Moet je wel de Eufy-app voor installeren, maar handig voor als je wel je portemonnee hebt, maar juist je telefoon niet kan vinden.

De batterij in dit pasje is helaas niet verwisselbaar, maar gaat volgens Eufy dan wel weer een flinke drie jaar mee. Met een prijs van 30 euro is het pasje ongeveer net zo duur als de concurrentie, die minder lang belooft mee te gaan.

Chipolo

Ook de trackers van Chipolo werken met het Apple Zoek mijn-netwerk, maar alleen de trackers van de Spot-lijn. Daar zit een model sleutelhanger bij, de ONE, voor 34 euro, de CARD, een pasje dus, voor 39 euro en er is een bundel: één pasje, twee sleutelhangers voor 90 euro – goeie deal.

Binnenkort: Google Find My-trackers

Je ziet in deze lijst vooral trackers die goed werken voor gebruikers met een iPhone of Samsung Galaxy. En de rest dan? Nou, dat verandert binnenkort. Google heeft een vergelijkbaar Find My-netwerk als Apple, dat nu al werkt voor je Android-apparaten. Maar binnenkort kunnen dit soort bluetooth-trackers daar op meeliften, net als bij Apple. En dan heb je dus ook zo'n enorm zoeknetwerk.

Chipolo en Pebblebee komen binnenkort met speciale Android-versies van de trackers die we in deze lijst noemen, voor dezelfde prijs als de Apple-versie. Die trackers zijn nu al vooruit te bestellen.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.