Millennium Camera maakt foto’s met een sluitertijd van 1000 jaar
Hoe zag de plek waar je je nu bevindt er 1000 jaar geleden uit? Nou, mensen in het jaar 3023 hebben misschien de luxe om daar achter te komen. Dankzij het project dat geleid wordt door Jonathon Keats, genaamd de Millennium Camera, die een extreem lange sluitertijd foto van de woestijn in Arizona zal maken.
Om in de toekomst te kijken, keek Keats naar het verleden. Het ontwerp van de Millennium Camera is dat van een gaatjescamera, de allereerste soort fotocamera die werd uitgevonden - een millennium geleden.
Het is een koperen cilinder met aan één uiteinde een dun plaatje 24 karaats goud, waarin een piepklein gaatje aan de voorkant zit. Zonlicht schijnt door dat gaatje en komt op een lichtgevoelig oppervlak aan de achterkant terecht, dat is bedekt met meerdere dunne lagen van een olieverf pigment genaamd roze meekraprood.
Veranderlijkheid in beeld
Het geheel is bevestigd aan een stalen paal en kijkt over de woestijn naar een wijk in Tucson. Het idee is dat de gecontroleerde blootstelling aan licht het pigment langzaam in verschillende mate zal doen vervagen - donkere gebieden, zoals de bergen, zullen langzamer vervagen dan heldere gebieden zoals de lucht
Als alles volgens plan verloopt, zal het eindresultaat een foto zijn die een millennium lang is belicht
Keats zegt dat de stabielste elementen, zoals het landschap, zullen opvallen. Terwijl de veranderende objecten, zoals gebouwen, gedeeltelijk transparant zullen zijn, afhankelijk van hoelang ze er al staan. Het is eigenlijk een soort commentaar op de fragiliteit van de mensheid.