©Efteling

Efteling laat attracties draaien op gigantische accu's om dichtgeslibd stroomnet

Efteling laat attracties draaien op gigantische accu's om dichtgeslibd stroomnet

16 januari 2024 om 11:23
Update: 17 januari 2024 om 16:30

De Efteling heeft ook te maken met het overbelaste stroomnet: lastig, want hoe laat je dan al je attracties draaien? Door gigantische batterijen aan te schaffen.

De Efteling koopt twee enorme batterijen voor de opslag van stroom. De batterijen hebben het formaat van een zeecontainer en hebben samen een capaciteit van 6,8 mWh: het dagverbruik van zo'n duizend huishoudens. De Efteling betaalt 3 miljoen euro voor de enorme 'thuisaccu's', zegt Efteling-directeur Fons Jurgens tegen het Brabants Dagblad.

De batterijen komen op het parkeerterrein van de Efteling, waar het park al meer groene initiatieven is gestart. Zo is het parkeerterrein overdekt met 12.000 zonnepanelen en kunnen gasten er hun auto opladen op het grootste laadplein van de Benelux. Het park probeert al jaren zijn stikstofuitstoot omlaag te krijgen. De Efteling is na Disneyland Parijs het meestbezochte pretpark van Europa, maar door de ligging naast de beschermde Loonse en Drunense Duinen worden groeiplannen onder een vergrootglas gehouden en behandeld tot aan de Raad van State.

Heel Nederland kampt met krapte

Op veel plekken in Nederland zit het stroomnet aan zijn limiet. Door alle warmtepompen, elektrische auto's en terugleverende zonnepanelen kan er niks meer bij, tot de boel verzwaard is. Dat merken nieuwbouwwijken, die afgebouwd zijn maar niet aangesloten kunnen worden. En dat merkt ook de Efteling, die later dit jaar de grote nieuwe attractie Dance Macabre wil openen, een vervanging voor het verdwenen Spookslot. Daarna volgt een nieuw hotel en op termijn ongetwijfeld nog meer grote attracties.

Zulke attracties kosten veel stroom, dus liet het pretpark op eigen kosten een nieuwe verzwaarde verbinding aanleggen. Maar vorig jaar al had leverancier Enexis slecht nieuws: die verbinding kan de komende jaren niet aangesloten worden. Nu tapt de Efteling dus maar uit een ander vaatje met de grote batterijen. Die werken net zoals kleinere thuisbatterijen door op goedkope, rustige momenten vol te lopen en op de piekmomenten bij te springen. Naar verwachting neemt de Efteling de batterijen in april in gebruik.

Lees meer over de energietransitie.