Deze windmolens zijn veel milieuvriendelijker: hoe kan dat?
Het Deense Vestas gaat windturbines produceren met milieuvriendelijk staal. De eerste exemplaren van de duurzamere windmolens worden vanaf 2025 in gebruik genomen.
Wereldwijd worden steeds meer windturbines gebouwd in een poging om af te stappen van fossiele brandstoffen. Daar zijn een aantal redenen voor. Windmolens stoten geen schadelijke stoffen of CO2 uit tijdens de elektriciteitsproductie. Na de eerste investering zijn de operationele kosten bovendien laag.
Toch zijn er nog een aantal nadelen aan verbonden. Een daarvan is dat de productie van windturbines energie-intensief is. Vooral bij het vervaardigen van grote componenten zoals de toren en de wieken komt behoorlijk wat CO2 vrij. Om ze te maken, is namelijk een grote hoeveelheid staal en ijzer nodig. De productie daarvan verloopt allesbehalve op een schone manier.
Uitstootreductie van ruim 50 procent
Vestas ontwikkelde om die reden windturbines die vervaardigd zijn met emissiearm staal. Dat wordt geproduceerd uit staalschroot. De elektrische hoogovens die daarvoor gebruikt worden, worden op hun beurt zelf aangedreven door windenergie.
Volgens Vestas is de productie van staal en ijzer vandaag de dag goed voor de helft van de uitstoot van een windmolen gedurende zijn hele levensduur. Met de nieuwe techniek kan die uitstoot met 25 procent worden teruggedrongen voor off-shore wind en zelfs met 'minstens 52 procent' voor onshore. Per kilogram geproduceerd staal daalt de uitstoot met 66 procent, zegt het bedrijf in een persbericht.
Vanaf volgend jaar
Volgend jaar begint Vestas met een offshoreproject voor de Poolse kust. Die installatie, de Baltic Power Offshore Wind Project, moet 1,5 miljoen huishoudens van stroom voorzien. In 52 van de 76 windturbines zal de bovenste helft geproduceerd worden met emissiearm staal.
Meer nieuws over energie: een nieuwe thuisbatterij verdient zichzelf terug.