Tegenslag voor Apple: rechter verbiedt verkoop Apple Watch wéér
Apple moet van de Amerikaanse rechter opnieuw stoppen met de verkoop van de Apple Watch Series 9 en de Watch Ultra 2 in de VS. De Apple-horloges maken met de functie voor bloedzuurstofmeting inbreuk op een patent. Het vonnis van het hof van beroep is een tegenslag voor Apple, dat de functie nu uit de smartwatches moet halen.
Apple maakt met de bloedzuurstoffunctie in de Apple Watch Series 9 en Ultra 2 inbreuk op een patent van het bedrijf Masimo. Over deze kwestie is al maanden een juridische strijd gaande. In december besloot de International Trade Commission tot een verkoopverbod van de twee Apple Watch-modellen in de VS. Dat verbod werd tijdelijk weer opgeschort, maar een Amerikaanse hof van beroep heeft woensdag geweigerd om Apple langer uitstel te geven. De rechter oordeelde dat het beroep van Apple 'ongegrond' is.
De uitspraak betekent dat Apple moet stoppen met de verkoop van de twee populairste Apple Watch-modellen, terwijl er een hoger beroep loopt. Dat kan zomaar een jaar of langer duren. De Series 9 en Ultra 2 mogen vanaf donderdagmiddag niet meer verkocht worden in de VS.
Functie verwijderen via update
Door het vonnis lijkt Apple wel gedwongen om een softwareupdate uit te rollen die de bloedzuurstoffunctie in de VS uit de Apple Watches verwijdert. De Amerikaanse douane heeft die update al goedgekeurd als een manier om een importverbod te omzeilen.
Hierdoor kan Apple deze belangrijke gezondheidsfunctie niet meer aanbieden aan Amerikaanse Apple Watch-gebruikers. Dat kan volgens analisten leiden tot een lagere verkoop van de smartwatches.
Wat is bloedsaturatie?
Met de functie meet het horloge je saturatiewaarde, het percentage zuurstof dat rode bloedcellen vanuit je longen naar de rest van je lichaam kunnen vervoeren. Die waarde zegt veel over je gezondheid. Normaal ligt de saturatiewaarde zo tussen 95 en 99 procent.
De goedkopere Apple Watch SE blijft in de VS wel te koop, omdat dat model de bloedzuurstoffunctie niet heeft. Het verkoopverbod geldt alleen in de VS. In andere landen blijven alle Apple Watches voorlopig gewoon verkrijgbaar.
'Apple had genoeg tijd'
Masimo drong er bij het hof op aan om het verzoek voor uitstel van Apple af te wijzen, omdat de iPhone-maker al drie jaar de tijd had gehad om te anticiperen op een verkoopverbod. Apple mag volgens Masimo 'niet klagen over de gevolgen van zijn eigen onvermogen om zich voor te bereiden'.
Apple uitte in de zaak kritiek op de W1-smartwatch van Masimo, die de technologie uit het patent gebruikt. Volgens Apple was deze gadget in 2020 niet op de markt gebracht toen Masimo zijn klacht indiende. Masimo, een bedrijf dat medische apparaten maakt, stelt dat Apple niet alleen patenten heeft geschonden, maar dat het ook bedrijfsgeheimen heeft gestolen.