Mark Zuckerberg wil eerder 'superintelligentie' hebben dan Google en OpenAI

©Zuckerberg

Mark Zuckerberg wil eerder 'superintelligentie' hebben dan Google en OpenAI
18 januari 2024 om 20:39
Update: 18 januari 2024 om 21:57

Na Google en OpenAI mengt nu ook Mark Zuckerberg zich in de strijd om een kunstmatige algemene intelligentie te maken. De Meta-topman heeft de AI-onderzoeksgroep van zijn bedrijf overgebracht naar een andere tak, die functies met generatieve AI maakt. De ontdekkingen van de AI-onderzoekers moeten zo sneller in apps als Instagram en WhatsApp terechtkomen.

Zuckerberg hoopt dat een van die ontdekkingen kunstmatige algemene intelligentie (artificial general intelligence, of AGI) zal zijn. Hij heeft alleen geen idee wanneer die ontdekking komt. Zelfs de definitie van AGI is vaag, maar Zuckerberg zegt dat deze intelligentie vooral veel breder zal zijn, in plaats van gericht op een specifieke taak. Daarvoor moet AGI zelf kunnen redeneren en moet het intuïtie bezitten.

AGI moet qua capaciteiten veel dichter bij de mens in de buurt komen dan de huidige AI-modellen. Het zou in de toekomst zelfs de mens kunnen overstijgen.

Mensen tekort, machines in overvloed

Om deze AGI uiteindelijk te bereiken, wil Meta behoorlijk wat investeren. Er zijn namelijk niet erg veel getalenteerde AI-onderzoekers vergeleken met hoeveel bedrijven de onderzoekers willen. Daarom zijn bedrijven onderling aan het vechten om talent. De besten kunnen wel een miljoen dollar  gaan verdienen. Bovendien moet Zuckerberg zich vaak persoonlijk bemoeien met het binnenhalen van onderzoekers of het voorkomen dat mensen overlopen naar een ander bedrijf.

Waar Meta voorlopig geen tekort aan zal hebben zijn de Nvidia H100 GPU’s. Van deze chips zal het bedrijf er naar eigen zeggen aan het eind van het jaar 350.000 hebben. Al die rekenkracht is nodig om de intelligente modellen te trainen en uit te voeren.

Open source

Hoewel het begrijpelijk is dat Zuckerberg graag deze volgende stap in de ontwikkeling van AI maakt, zijn er natuurlijk ook zorgen dat een bedrijf als Meta veel te veel macht krijgt als het ooit lukt om AGI te ontwikkelen. Omdat Zuckerberg de touwtjes in handen heeft bij Meta, heeft hij dan ook de controle over de AGI.

De huidige versie van Meta's AI (Llama) is nog grotendeels open source. Dat betekent echter niet dat dat zo blijft: Zuckerberg zegt dat zijn bedrijf de AI slechts open source houdt 'zolang dat logisch is en het veilig en verantwoordelijk is om dat te doen'. Maar hij wil niet beloven het voor altijd zo te houden.

Slimme bril

Verder zegt de Meta-topman 'erg enthousiast' te zijn over de vooruitgang bij het ontwikkelen van 'nieuwe AI-centrische gadgets', zoals de slimme bril Ray Ban Meta. "Binnenkort volgt er nog veel meer", aldus Zuckerberg.

Lees hier meer over AI