Met deze robot kan een dokter je op afstand behandelen
Onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die door dokters kan worden gebruikt om patiënten te behandelen op afstand. Die zou vooral handig kunnen zijn om mensen in gevaarlijke of afgelegen gebieden te helpen.
De robot is uitgerust met rupsbanden, twee armen en een camera. Hij is niet autonoom, maar wordt op afstand bestuurd door een piloot. Eenmaal aangekomen op een locatie, kan een dokter de controle overnemen om medische procedures uit te voeren, zoals het opnemen van de temperatuur en bloeddruk. Met een ingebouwde automatische naald kan die ook pijnmedicatie inspuiten bij patiënten.
Op afstand werken kan vooral handig zijn voor gevaarlijke gebieden, zoals oorlogszones of plaatsen waar natuurrampen hebben plaatsgevonden. Door de robot te gebruiken, komen dokters zelf niet in gevaar, maar kunnen ze wel belangrijke eerste hulp bieden aan mensen in nood. Het duurt zo’n 20 minuten om een medische interventie uit te voeren.
Zeer snel ontwikkeld
Het duurde slechts negen maanden om de robot te ontwikkelen. Dat laat de University of Sheffield weten in een persbericht. In die tijd is het apparaat ook al tijdens veldproeven getest.
Wanneer en of de technologie effectief gebruikt zal worden in conflictgebieden, is nog niet bekend. De ontwikkeling werd gefinancierd door de Defense and Security Accelerator (DASA), een programma van de Britse overheid om nieuwe technologieën te ontwikkelen voor Defensie. Aangezien de overheid zelf een vinger in de pap heeft, is de kans reëel dat de robot gebruikt zal worden.
Meer nieuws over robotica: er is nu ook een oppasrobot voor je hond.