©JAXA

Zonnepanelen van JAXA-maanlander moeten niks hebben van de maan

Zonnepanelen van JAXA-maanlander moeten niks hebben van de maan

20 januari 2024 om 21:00

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft succesvol zijn maanlander SLIM op het oppervlak van de maan gezet. De landing verliep goed, al ging het apparaat wel door het oog van de naald.

Dat komt omdat de zonnepanelen verzaakten. Ze wekken geen stroom op en daar hadden de Japanners wel op gerekend. Uiteindelijk was er gelukkig een andere manier om Smart Lander for Investigating Moon op de maan te laten landen, namelijk door de ingebouwde accu te gebruiken voor stroom. De kubus van 2,5 meter groot en 200 kilo zwaar kon daardoor goed en wel op de maan landen, al is het nog de vraag of het precies op de juiste positie is.

Geen zonnepanelen, wel een accu

JAXA schrijft dat enkele functies zelfs moesten worden uitgeschakeld om te zorgen dat er energie wordt bespaard. Wel is er communicatie met het ruimtevaartuig, zodat er hopelijk iets kan worden gedaan om te zorgen dat de zonnepanelen toch gaan doen waarvoor ze aan boord zijn meegenomen. Er wordt gesproken over een mogelijke verkeerde opstelling van de panelen, waardoor er te weinig zonlicht wordt opgevangen. Nu draait de maan om de aarde, dus het is te hopen dat er op een bepaald moment meer zonlicht op de panelen valt. 

En dat ‘bepaalde moment’ kan lang op zich laten wachten. Hitoshi Kuninaka van het onderzoekscentrum van JAXA zegt dat het dertig dagen duurt voordat de stand van de zon ten opzichte van de maan verandert. Het duurde door het niet werken van de zonnepanelen maar liefst 2 uur voordat kon worden bevestigd dat de landing goed was gegaan. Lullig, want SLIM is juist bedoeld om meer te laten zien van juist het landen-op-de-maan-gedeelte van ruimtemissies. Daarnaast moet er nu zoveel mogelijk data worden verzameld, want stel dat de zonnepanelen het niet gaan doen en de accu leeg is, dan is het belangrijk om toch zoveel mogelijk informatie te hebben over de landing. Informatie die pas over een maand beschikbaar wordt, verwachten de Japanners.

De maanmissie van Japan

Wat er ook gebeurt, het is zeker geen onsuccesvolle missie. Het is voor het eerst dat Japan succesvol een ruimtevaartuig op de maan laat landen. Tweemaal eerder werd het ook gepoogd, maar mislukte het. De enige andere landen die dat ooit gelukt is zijn China, India, de Verenigde Staten en Rusland. Japan wil met de maanlanding bewijzen dat er veel nauwkeuriger kan worden geland, zonder, maar ook met astronauten aan boord. Het plan is om over twee jaar astronauten op de maan te zetten in het kader van het Artemis-project van NASA, waarbij ook twee Japanse astronauten betrokken zijn. We weten dus pas over een maand of dat ook daadwerkelijk is gelukt.

Verder lezen over ruimtevaart? Lees dan over de kattenvideo van NASA.