©ASML

ASML breekt record en weet het zeker: 'AI-revolutie is zonder ons niet mogelijk'

ASML breekt record en weet het zeker: 'AI-revolutie is zonder ons niet mogelijk'

24 januari 2024 om 21:41
Update: 2 februari 2024 om 10:03

De Nederlandse chipmachinemaker ASML verwacht door de opkomst van AI nog meer van zijn geavanceerde chipmachines te verkopen. Die machines zijn nodig voor de productie van steeds snellere chips. Het Veldhovense bedrijf kreeg vorig kwartaal een recordaantal bestellingen, waarna de beurskoers vandaag naar recordhoogte steeg.

Doordat AI grote hoeveelheden rekenkracht vereist, zijn er ook steeds krachtigere chips nodig. En daarvoor kan je als fabrikant niet om ASML heen. "Zonder ASML, zonder onze technologie, gaat de opmars van AI niet gebeuren", zegt ASML-topman Peter Wennink tegen Bloomberg. "Het is een grote drijfveer voor ons bedrijf."

ASML is al jaren de belangrijkste leverancier van de machines waarmee fabrikanten hun computerschips produceren. In het vierde kwartaal van 2023 kreeg het Veldhovense bedrijf een recordaantal orders binnen. De bestelingen verdrievoudigden vergeleken met het kwartaal ervoor. De beurskoers van het bedrijf schoot woensdag met bijna 10 procent omhoog en sloot op een recordkoers van 776 euro.  

'2025 wordt topjaar'

"2023 was ons topjaar. In 2024 zullen we geen nieuwe groei van 30 procent meer zien", aldus Wennink op Bloomberg TV. Hij verwacht dit jaar een lichte groei, en denkt dat 2025 wel weer een topjaar kan worden. "We zijn aan het begin van het jaar liever wat aan de conservatieve kant. Maar onze klanten kijken uit naar groei."

Sinds de opkomst van generatieve AI sinds de lancering van ChatGPT eind 2022 neemt de vraag naar speciale AI-chips hard toe. ASML kampte echter een deel van vorig jaar nog met een vertraging van het aantal bestellingen van grote klanten, zoals de Taiwanese chipmaker TSMC, dat onder meer voor Apple de chips in de iPhone maakt. Dat kwam door de hoge rente en inflatie, waardoor consumenten minder gadgets kochten. 

China kocht nog even massaal in

ASML profiteerde de laatste maanden van 2023 nog van een opvallend grote vraag uit China, zo bleek eerder deze week. Vlak voordat de strengere Nederlandse exportregels tegen China ingingen, stroomden de bestellingen uit dat land binnen bij ASML.

Vanaf begin dit jaar verkoopt Nederland namelijk geen geavanceerde chipmachines meer aan China. De verkoopstop wordt ingevoerd onder druk van de VS. Veel grote makers en ontwerpers van chips zijn Amerikaans en de VS wil niet dat die technologie door China wordt gekopieerd. De minder geavanceerde duv-machines mogen nog wel aan China geleverd blijven worden.

ASML gaat binnenkort ook een grote chipfabriek bouwen samen met Samsung.

Lees meer nieuws over ASML, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.