Apple breekt iOS open: andere App Stores straks ook toegestaan
Andere bedrijven mogen voortaan hun eigen appwinkels op de iPhone aanbieden. Daarmee buigt Apple mee met de nieuwe regelgeving van de Europese Unie.
Lang heeft Apple zich ertegen verzet, maar nu gebeurt het dan toch: het wordt mogelijk om een app buiten de App Store te downloaden. De techreus beklemtoont wel dat je dan alle veiligheidsmaatregelen mist die er wel zijn bij een app in zijn App Store. Zo checkt het bedrijf die apps voor publicatie altijd op bijvoorbeeld malware.
Apple gaat hiermee in zee met de zogeheten Digital Markets Act (DMA) van de Europese Unie. Brussel wil dat Apple niet langer de enige app-leverancier op de iPhone is, omdat dit een oneerlijke situatie zou creëren.
Geweerde apps nu toch naar de iPhone
Het betekent dat apps in strijd met Apples beleid straks alsnog via andere wegen op de iPhone kunnen verschijnen. De techgigant heeft al jaren strenge regels waardoor sommige soorten apps op iOS niet zijn toegestaan. Microsoft mocht zijn gamestreamingdienst Game Pass bijvoorbeeld niet uitbrengen.
Hoewel deze apps buiten de App Store worden aangeboden, gaat Apple hier wel geld aan verdienen: ontwikkelaars die hier gebruik van maken moeten het bedrijf een zogeheten 'core technology fee' betalen. Voor iedere nieuwe app-installatie per account in een jaar wordt 50 cent aan de maker gerekend. Dat gebeurt pas na de eerste miljoen downloads.
Apple gaat apps 'notariseren'
"Het is niet te vermijden dat dit nieuwe risico's met zich meebrengt", schrijft de techreus in een persbericht. "Die risico's kunnen we niet helemaal wegnemen, maar binnen de beperkingen van de DMA hebben we wel stappen genomen om ze te verminderen."
Apple gaat apps bijvoorbeeld 'notariseren'. Dat is een snelle check waarbij wordt gekeken of gebruikers beschermd worden en het iOS-platform geen gevaar loopt bij publicatie. Dat is deels geautomatiseerd, maar mensen gaan ook naar de apps kijken.
Makers van alternatieve App Stores moeten ook instemmen met eisen van Apple, waarbij ze bijvoorbeeld beloven gebruikers en ontwikkelaars te beschermen.
NFC en browser engines ook opengesteld
Daarnaast stelt Apple meer systemen open. Iedere app-maker kan straks de NFC-antenne in de iPhone gebruiken, waardoor bijvoorbeeld bank-apps hun eigen betaaldiensten kunnen aanbieden.
Alternatieve webbrowsers mogen straks ook andere browser engines gebruiken. Tot voor kort was dat verboden: apps zoals Google Chrome moesten WebKit gebruiken, het systeem waar Apples eigen Safari-browser ook op draait. Met de introductie van alternatieve engines hebben browsermakers meer ruimte om de apps naar eigen smaak te bouwen.
iOS 17.4 in maart, nu in bèta
De wijzigingen worden door Apple doorgevoerd in iOS 17.4. Deze software-update verschijnt in maart dit jaar, maar vandaag verschijnt al een testversie voor app-ontwikkelaars.
Lees meer nieuws over Apple, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.