© Apple

Tim Cook over eerste keer met Vision Pro: 'Was toen totaal niet draagbaar'

Tim Cook over eerste keer met Vision Pro: 'Was toen totaal niet draagbaar'

1 februari om 15:56
Laatste update: 2 februari om 09:31

Jaren geleden, nog voordat Apple Park was geopend, probeerde Apple-baas Tim Cook een eerste prototype van de Vision Pro. "Het was toen nog totaal geen draagbaar apparaat", vertelt hij nu.

Entertainmentblad Vanity Fair heeft Cook uitgebreid gesproken over de Vision Pro, waarbij hij terugblikte op dat eerste prototype. Nu is de Vision Pro een compacte headset waar je mee kunt rondlopen, maar dat was toen totaal nog niet het geval. "hij had grote ventilatoren aan iedere kant van je gezicht", leest het artikel. "er liepen kabels over de vloer heen naar een andere kamer, waar ze verbonden waren met een supercomputer."

"Ineens stond Tim Cook op de fucking maan". Of Cook zelf in het interview ook schold is nog de vraag, maar de interviewer was duidelijk onder de indruk. "Hij zat naast Buzz Aldrin en Neil Armstrong bij de Apollo 11 en keek naar de sterrenhemel. (...) Maar hij zat ook in een geheime kamer, op een geheime locatie.

Apples meest geheime locatie

Cook testte die eerste Vision Pro bij Mariani 1: een klein, onopvallend gebouw aan de rand van Apples oude campuslocatie in Cupertino. Het was de locatie waar Apple al zijn meest geheime projecten opstartte. "Van de duizenden Apple-medewerkers is hier bijna niemand ooit naar binnen geweest", aldus het interview.

Al dit vond zo’n zes tot zeven jaar geleden plaats, waarna Cook de opdracht gaf de Vision Pro draagbaar en compact te maken. "Ik wist al jaren dat we dit zouden kunnen", zegt hij nu. "Ik wist niet wanneer, maar ik wist dat dit moment ooit zou komen."

Opvouwbare iPhones en Apple-televisies

Het interview heeft overigens één wonderlijke zin. Terwijl de interviewer het verhaal van Cook navertelt, schrijft hij: "Hij wandelde langs de geheime kamers waar opvouwbare iPhones en MacBooks met intrekbare toetsenborden of transparante televisies werden bedacht. Waar al deze apparaten, die het gebouw nooit zullen verlaten, worden bewaard in vergrendelde koffers in vergrendelde kasten.

Het leest alsof Cook verklapt dat ooit aan deze iPhones, MacBooks en televisies heeft gewerkt - maar het kan net zo goed de fantasie van de schrijver zijn. De uitspraak wordt nooit rechtstreeks in zijn mond gelegd, maar slechts geparafraseerd. Toch vraag je af waar deze schrijver, die als één van de weinigen Cook hoorde over deze geheime locatie, dan door is geïnspireerd.

Lees mee over de Vision Pro en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.