Het nieuwe superzoeken in Google Maps werkt zo
Google Maps heeft een nieuwe functie gekregen, waardoor je een stuk sneller en natuurlijker je bestemming kan zoeken. Hiervoor gebruikt Google een Large Language Model, het soort AI-model waar ook ChatGPT en Google Bard op zijn gebaseerd. Bard krijgt vandaag ook een belangrijke update.
Doordat de nieuwe superzoekfunctie in Google Maps generatieve AI gebruikt, kan je nu veel natuurlijker zoeken waar je naartoe wilt. Vooral als je nog niet precies weet waar je naartoe wilt, maar al een beetje weet in welke richting je wil zoeken. Google heeft namelijk Maps geanalyseerd: informatie over bestemmingen, reviews, ratings en zelfs foto’s wordt door het model van Google gebruikt.
Dat betekent dat je voortaan gewoon kan vragen naar 'activiteiten voor als het regent', waarna Maps suggesties zal doen. En als je niet tevreden bent met de locaties die Maps voorstelt, kan je je opdracht daarna nog iets specifieker maken, door bijvoorbeeld door te vragen of Maps je de opties voor kinderen kan tonen.
Bard kan nu ook plaatjes maken
Google heeft vandaag nog meer uitgerold. Zijn chatbot Bard kan nu namelijk ook plaatjes genereren. Bard komt daardoor weer dichter in de buurt bij concurrent ChatGPT Plus, die al maanden plaatjes kon maken. Maar wat deze nieuwe Bard-functie zo belangrijk maakt, is dat hij voor iedereen gratis te gebruiken is. Dat terwijl je voor ChatGPT Plus 20 dollar per maand moet betalen.
Om op een verantwoorde manier nieuwe plaatjes te kunnen genereren, heeft Google bedacht om op iedere foto een watermerk te plakken. Zo weet je direct dat een foto door AI gemaakt is. Bovendien zal Bard weigeren om afbeeldingen van geweld, beledigende en sexuele inhoud te creëren. Ook foto’s van bekende mensen - zoals Taylor Swift – zal de chatbot niet genereren.
Nog wel even geduld hebben
Nog deze week komt het superzoeken op Google Maps uit voor Local Guides in de Verenigde Staten. In Nederland moeten we voorlopig helaas nog even wachten, maar Google zegt wel dat de functie over een tijdje in de rest van de wereld beschikbaar wordt.
Voor de nieuwe functie van Google Bard zul je ook nog even geduld moeten hebben, want die functie is in bijna heel Europa nog niet beschikbaar.
Lees meer over AI, of abonneer je op onze nieuwsbrief.