©Unsplash

De beste premium smartphones van dit moment

De beste premium smartphones van dit moment

9 februari 2024 om 17:14
Update: 9 februari 2024 om 22:55

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. In dit overzicht: de premium smartphones van dit moment.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren die mening op een paar dingen. Op het gebied van dure telefoons kijken we naar een aantal dingen, zoals het scherm, de camera's, de update-belofte van de fabrikant en naar het design. Dit vinden wij de beste premium telefoons van dit moment.

Samsung Galaxy S24 Plus

De afgelopen jaren kozen we vaak de nieuwste Ultra als beste toestel in de Galaxy S-lijn. En ook bij de S24-reeks is de Ultra weer het toestel met het meeste, grootste, dikste – maar de Plus loopt in. En om maar met de deur in huis te vallen: de S24 Plus is wat goedkoper dan vorig jaar, dat helpt al een stuk. De S24 Ultra is op zijn beurt weer wat duurder dan vorig jaar. Bovendien is het scherm van de S24 Plus ietsjes groter geworden: 6,7 inch, waar de Ultra een diagonaal van 6,8 inch heeft: een verwaarloosbaar verschil.

Daar komt bij dat de schermen van de drie S24's elkaar technisch weinig ontlopen. De gewone S24 is 1080p, de Plus en Ultra zijn beiden 1440p. Alledrie de telefoons bieden een nette 1-120Hz-verversing, waardoor alle bewegingen erg soepel ogen en het scherm zich aanpast aan wat je doet. En met een piekhelderheid van 2600 nits kan Samsung het felste smartphone-scherm van het moment claimen. Hoe dan ook: prachtige schermen.

Het ontwerp van de S24 en S24 Plus staat ons ook wat meer aan. Waar de Ultra een platte boven- en onderkant heeft met afgeronde zijkanten, heeft de S24 wat meer afgekeken bij de iPhone: ronde hoeken en platte kanten rondom. Dat maakt dat de S24 en S24 Plus wat ons betreft gewoon net wat lekkerder in de hand liggen: zeker de ronde hoek is hier fijner dan de scherpere hoek van de S24 Ultra. En de Ultra heeft zo'n pennetje – wij missen het niet op de Plus.

Het grootste verschil tussen de twee zit dan ook in de chip. De S24 Ultra is de enige van de S24-lijn die in Europa met de Snapdragon 8 Gen 3 verschijnt: de S24 en 24 Plus komen met de Samsung Exynos 2400-chip. Die kan zich echter prima meten met die Snapdragon – in tests is hij net wat minder snel. Het is maar de vraag hoe veeleisend je bent: game je veel of gebruik je andere zware apps, dan is de Ultra misschien net wat krachtiger. Maar wees eerlijk: veel toepassingen werken toch deels via de cloud of vragen niet het uiterste van een telefoon.

Dat geldt ook voor alle AI-opties die nieuw zijn op de S24-toestellen. Vooral de opties rond fotograferen en automatisch nabewerken of aanpassen zijn leuk, en trekken de S24 wat meer richting de Pixel-toestellen van Google. Nog een overeenkomst: de inmiddels zeven jaar aan Android-updates die je van Samsung bij je S24 krijgt. Dat is gewoon een hele nette belofte, zelfs al koop je na vier jaar zelf een nieuwe, dan heeft een ander nog drie jaar een goed bruikbare, veilige telefoon.

Wil je overigens de allergekste camera's, dan kom je wel nog steeds bij de Ultra uit. Die biedt een 200-megapixel hoofdcamera, bij de Plus is dat 'slechts' 50 MP. En de Ultra heeft 5x optische zoom, de Plus 3x. Maar tenzij je enorm tilt aan fotografie die je ook buiten je smartphone bekijkt, ben je wat ons betreft ook prima uit met de camera's achterop de Plus.

De Samsung Galaxy S24 Plus is er in zwart, grijs, paars en geel vanaf 1149 met nog eens 200 euro Samsung-tegoed. De S24 is er vanaf 1449 euro – wij zouden het met die 300 euro verschil wel weten.

Apple iPhone 15 Pro Max

Het lijkt een inkopper: 'de beste iPhone is de duurste'. Dat vinden we niet elk jaar, maar dit jaar wel. Beide 15 Pro-modellen hebben dit jaar een titanium rand gekregen, in plaats van roestvrijstaal. Los van of je dat matte titanium mooier vindt, is het lichter dan het rvs dat Apple voorheen gebruikte. Minder gewicht aan de rand betekent een merkbaar lichtere telefoon.

Op papier zijn de Pro-modellen zo'n 20 gram lichter dan hun voorganger, maar het voelt als meer. De natuurkunde verklaart waarom: het gewicht is weggenomen bij de randen en daardoor is de balans van het toestel anders. Dat bevestigt wat wij ervaren: de 15 Pro Max voelt lichter als een 14 Pro, ook al is 'ie dat niet. Het maakt dat de telefoon handzamer voelt.

De hoofdreden om de 15 Pro Max te willen, naast het mooie grote 6,7-inch scherm met nog dunnere randen, is de camera. Alleen het Max-model heeft dit jaar een nieuwe lens: eentje met 5x zoom. Dat werkt leuk, en maakt weer een heel nieuw soort foto's en fotograferen mogelijk. Ook bij het filmen is de lens tof, zeker met de stabilisatiemodus. Foto's zijn nu standaard trouwens 24-megapixel bij de Pro's, ook niet mis. De reguliere Pro heeft nog steeds een 3x-telelens.

De actieknop op de nieuwe Pro-modellen is ook een welkome toevoeging: die kan je zelf erg veelzijdig instellen. Als cameraknop bijvoorbeeld, maar ook als multifunctionele knop die rekening houdt met waar je bent en hoe laat het is bijvoorbeeld. Verder hebben de Pro's de nieuwste Apple A17 Pro-chip, die voor het eerst games met ray-tracing kan draaien en sowieso erg toekomstbestendig is.

De reguliere iPhone 15-modellen zijn dit jaar ook bovengemiddeld aan te raden. Ze hebben de rappe A16-chip van de Pro's van vorig jaar, en de hoofdcamera heeft nu ook de 48-megapixelsensor. Daardoor krijgen de reguliere iPhones er een extra 'lens' bij, de digitale 2x-zoomfunctie die in de praktijk erg vaak van pas komt.

Alle iPhones zijn dit jaar bovendien wat goedkoper dan vorig jaar, dat zien we niet vaak. De iPhone 15 en 15 Plus zijn er in zwart en de pasteltinten blauw, groen, geel en roze. De iPhone 15 is er met 128GB vanaf 969 euro, de 15 Plus begint bij 1119 euro. De iPhone 15 Pro en 15 Pro Max zijn er in zwart, zilver, blauw en grijs. De iPhone 15 Pro is er met 128GB vanaf 1229 euro, ruim 100 euro minder dan de iPhone 14 Pro van vorig jaar. De iPhone 15 Pro Max start bij 1479 euro, wat 100 euro meer is dan de 14 Pro Max, maar wel met 256GB opslag in plaats van 128GB.

Google Pixel 8 Pro

Google stoomt prima door met de Pixel-lijn. De nieuwe toestellen van dit jaar krijgen voor het eerst 7 jaar aan updates, fors meer dan voorheen. Je kan dus langer op dit toestel vertrouwen. Daarnaast draait 'ie op de nieuwe Tensor G3-chip, die moet zorgen dat de telefoon de komende jaren ook rap genoeg is.

Dankzij de chip kunnen de Pixel 8-telefoons nu ook voor het eerst met de hoogste veiligheid Face Unlock gebruiken. Het was al langer mogelijk om Android-telefoons te ontgrendelen met je gezicht, maar bij gebrek aan een gezichtsscanner zoals op de iPhone, was die optie niet zo veilig als een vingerafdrukscan. De Pixel 8-toestellen beloven dus wel net zo veilig te zijn, en bieden daarom ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld je bankieren-app met Face Unlock te gebruiken.

De Pixel 8 Pro heeft een 6,7 inch oled met een resolutie van 1344 x 2992 pixels en een verversingssnelheid van 1-120Hz. De telefoon kan bijvoorbeeld bij het lezen van e-books helemaal teruggaan naar 1Hz, wat prettiger is voor je ogen. De Pixel 8 Pro heeft een 50MP-hoofdcamera en een 48MP-ultragroothoeklens. De telefotocamera komt op 5x optische zoom, net als bij de iPhone 15 Pro Max. De nieuwe Tensor-chips beloven een verbeterde digitale zoom, net als vorig jaar 30x maar nu met een betere beeldkwaliteit. Video moet door AI stabieler en helderder zijn dan voorheen.

De nieuwe party trick van de Pixel heet 'Beste Opname', maar wij noemen 'm liever de face swap. Het werkt zo: heb je meerdere foto's van dezelfde situatie met meerdere mensen er op, dan kiest de functie automatisch het beste gezicht voor iedereen op de foto. Je kan ook zelf de hoofden van elk persoon aantikken, om door de opties te schakelen. Het resultaat oogt overtuigend, en je voorkomt ermee dat iemand met de ogen dicht of een vreemd gezicht op foto's staat.

Helaas is de Pixel 8 Pro wel duurder dan zijn voorganger, in tegenstelling tot bij Apple. De Pixel 8 Pro begint met 128GB zelf bij 1099 euro, waar de 7 Pro er vanaf 899 euro was. Het toestel is er in blauw, zwart en crème.

OnePlus 12

De eeuwige uitdagers van OnePlus hebben het toch weer geflikt met de OnePlus 12. 'Veel voor weinig' is niet de officiële slogan van OnePlus, maar het zou 'm kunnen zijn. Deze OnePlus 12 biedt namelijk een fraai 6,8-inch 1440p amoled-scherm. Niet zo fel als die van de S24-reeks, maar dan wel weer met Dolby Vision – toch leuk voor de seriekijker.

En de OnePlus 12 draait gewoon op de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 – waar de reguliere S24-toestellen het doen met een zeer vergelijkbare maar toch net iets minder snelle Exynos 2400-chip. En wat betreft camera-hardware zit de OnePlus 12 zelfs dicht tegen de S24 aan, met ook een 50-megapixel hoofdcamera, een 64-megapixel 3x-zoom telefotocamera en maar liefst een 48-megapixel ultragroothoeklens. Dat is de boost die OnePlus nodig had om zich te kunnen meten aan de grote merken als Samsung, en dit keer is het gelukt.

De OnePlus 12 maakt prachtige foto's, die zich dankzij de kleur-tuning van Hasselblad inmiddels kan meten met foto's van de iPhone en Galaxy. Is de OnePlus net zo veelzijdig als die toestellen als het gaat om zaken als belichting, portretmodus etcetera? Nee, dan wint de (duurdere) concurrent. Maar op het gebied van de 'normale' foto die je 90 procent van de tijd neemt, loopt OnePlus eindelijk in.

De accu van de OnePlus 12 is met 5400 mAh ondertussen de grootste in dit overzicht, en OnePlus is met 100W ook nog eens de snelst ladende van het stel. Er zijn wel nadelen: wat betreft AI-functies zit je met een Pixel of S24 meer vooraan, ook al komen meer en meer functies gewoon naar Android. En qua updates krijg je bij Google en Samsung gewoon meer: zeven jaar, waar OnePlus nog steeds op maximaal vier jaar blijft zitten.

De OnePlus 12 is er in zwart of groen vanaf 949 euro.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.