Kernfusiereactor kan in 5 seconden 3 gezinnen de hele dag van energie voorzien

©JET

Kernfusiereactor kan in 5 seconden 3 gezinnen de hele dag van energie voorzien
10 februari 2024 om 19:00
Update: 10 februari 2024 om 19:34

De kernfusiereactor JET (Joint European Torus) heeft een nieuw succes bereikt: het is gelukt om energie op te wekken middels kernfusie en wel zoveel, dat drie huishoudens de hele dag genoeg stroom hebben. Het bijzondere is de tijd die het ervoor nodig had: slechts vijf seconden.

De JET in Oxford kan 69 megajoules energie opwekken in 5,2 seconden. Daar kunnen drie gezinnen de heel dag op ‘leven’. Het is zeer positief nieuws voor de toekomst van energie en de strijd tegen het klimaatprobleem. Een nieuw record ook: vorige keer lukte 59 megajoules. Ook is het wetenschappelijk gezien bijzonder: kernfusie. Albert Einstein hield zich er al mee bezig (daar heeft de bekende formule E=mc2 alles mee te maken), maar het is enorm complex en luistert heel nauw, omdat er atomen worden samengesmolten om zo zwaardere atomen te vormen. Daarbij komt een grote hoeveelheid energie vrij.

Hoewel JET aanzienlijke hoeveelheden energie kan produceren, moet worden benadrukt dat het apparaat een experimentele reactor is en geen commerciële elektriciteitsopwekking mogelijk maakt. Het onderzoek dat bij JET wordt uitgevoerd, is vooral belangrijk om de complexe fysica van kernfusie verder te begrijpen en de technologische uitdagingen te overwinnen die nodig zijn om een commerciële kernfusiereactor te realiseren.

Kernfusie

Kernfusie wordt gezien als het antwoord op fossiele brandstoffen en de klimaatproblematiek op aarde. Echter kun je het niet zomaar overal doen: er zijn specifieke ruimtes nodig waar extreem hoge temperaturen moeten worden behaald. Daarom worden er tokamaks gebruikt, apparaten waarin magnetische velden het plasma beheersen. In de JET worden er koude gassen ingezet om te koelen en zelfs dat is een heel specifiek proces waarbij het gas elke 0,002 seconden kan worden aangepast. Het kan enorme invloed hebben op het fusieproces als dit te veel of juist te weinig is.

Er is dus zo’n kernfusiefaciliteit in Oxford, maar ook in Zuid-Frankrijk wordt er gebouwd, namelijk de reactor van ITER. ITER is het grootste kernfusieproject ooit en wordt gesteund door diverse EU-lidstaten, China, Rusland, Japan en de VS. De kernfusiereactor moet in 2035 in werking zijn. Dat betekent echter niet dat er dan ook direct op die snelle manier als de JET nu heeft getoond energie kan worden geproduceerd en verspreid. Dat duurt waarschijnlijk nog wel tot 2050. Maar als het eenmaal zover is, dan kan het 500 megawatt bereiken, wat 40 keer meer is dan JET. 

Lees meer over energie, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.