Nieuwe Hyundai Kona verhoudt zich 'degelijk' tot concurrentie, is dat genoeg?

Nieuwe Hyundai Kona verhoudt zich 'degelijk' tot concurrentie, is dat genoeg?
19 februari 2024 om 12:41
Update: 19 februari 2024 om 12:45

Onze autotester Rutger rijdt een maand lang in de volledig elektrische Hyundai Kona. Deze week: wat koop je voor hetzelfde geld?

De Hyundai Kona zit met een vanafprijs van onder de 40K en 44K voor de versie die je eigenlijk wil tussen een flink aantal concurrenten. We lopen deze derde week van de duurtest de belangrijkste langs, en vertellen waarom je beter voor de Kona of juist de concurrent kan gaan. We vergelijken de versie met de grote accu van 44K met de concurrenten.

Tesla Model Y

We beginnen gewoon meteen maar met de lastigste tegenstander, de Tesla Model Y. Een bijna identieke prijs, een kilometer of 40 minder bereik door 7 kWh minder accu, maar éénn keer zo snel snelladen, toegang tot de snelladers van Tesla die de hele route voor je uitrekent en standaard bijna alle opties waar je bij de Niro deels voor bij moet betalen. De Model Y is minder comfortabel en de rijhulpsystemen zijn wat minder voorspelbaar, maar deze auto moet je sowieso proefrijden als je de Kona overweegt.

Jeep Avenger

Je zou verwachten dat de auto van het jaar de Kona verplettert. Maar het grootste argument om voor de Jeep te gaan zijn z’n looks en z’n prijs. Hij is flink goedkoper, maar dan heb je ook 80 kilometer minder bereik en aanzienlijk minder ruimte binnenin, met name op de achterbank. Als je daar zelden iemand hoeft te vervoeren en je wil er geen lange reizen mee doen is de Avenger een serieuze concurrent. Anders zou ik hem laten staan.

Kia Niro

De Niro is misschien nog wel de meest directe concurrent, want hij staat op hetzelfde onderstel, met dezelfde aandrijving en gebruikt bijna dezelfde app en infotainmentsysteem. De Niro EV is recent uitgekomen in een ‘poverty spec’ model, waardoor de vanafprijs flink lager ligt, maar voor vergelijkbare opties betaal je een vergelijkbare prijs en de auto ziet er wat mij betreft fraaier uit én heeft meer binnenruimte.

Polestar 2 Standard Range Single

Toen we aan deze duurtest begonnen was de Polestar 2 geen concurrent, inmiddels wel: hij is enorm in prijs gezakt, waardoor hij nog maar 1000 euro duurder is dan de Kona. Het is meer hatchback dan SUV, maar daardoor haal je uit de accu ook meer actieradius. Hij kan iets sneller laden, kan net iets verder rijden en voelt wat meer upmarket dan de Kona. Als je een SUV wilt is dit geen concurrent, anders moet je hem zeker een keertje rijden.

MG ZS EV Long Range

Uit de budgetcorner: de MG ZS EV LOOOOOOONG RAAAAAANGE! Voor 3800 euro minder heb je met de MG ZS EV heel veel auto. Het bereik is slechts 20 kilometer minder en verder komen de specificaties aardig overeen. Waar zit hem dan die 3800 euro in? Verfijning: de MG is minder stil van binnen, het infotainment systeem voelt onaf en de rijbeleving geeft minder vertrouwen dan de Hyundai Kona. Ook zijn er slechts een beperkt aantal dealers in Nederland. Als de 44K van de Koreaan je pijn doet, dan is een proefrit in deze op zich aan te raden, maar woon je bijvoorbeeld in Noord-Nederland, dan moet je daarvoor naar Amsterdam.

Smart #3 Pro+

Onze grote verrassing van vorig jaar: de Smart #3. Voor 600 euro minder dan de Kona heb je deze auto die rijdt als een mini Mercedes. Je komt 35 kilometer minder ver, maar kan wel bijna 40 procent sneller opladen. Ook zit de Smart standaard vol met opties. De zitruimte op de achterbank is ruimer bij de Smart. De wielbasis is maar liefst 12 centimeter langer. Maar dat kost je weer wat bagageruimte. 93 liter meer kun je kwijt in de Kona.

Er is dus genoeg te kiezen rond de 45K en het is lastig om een unanieme aanrader aan te wijzen. Wie een futuristisch infotainment systeem wil en vaak lange reizen maakt zal misschien voor de Model Y gaan, maar wie een stille cabine wil en een auto die niet iedereen rijdt is vast meer geïnteresseerd in de Smart. De Kona is in dit gezelschap de degelijke keuze. Nergens springt hij extreem boven uit, maar er zijn ook geen red flags. Volgende week onze conclusie over de Koreaan.

Rutger Middendorp test voor Bright elke maand een nieuwe elektrische auto. Volg zijn updates in de Duurtest