In dit jaartal zijn alle auto's in Nederland elektrisch
Een auto met een benzinemotor zal je over zo'n 20 jaar bijna nooit meer zien op de Nederlandse wegen. Het volledige wagenpark in ons land bestaat dan uit elektrische auto's. Dat voorspelt althans kennis- en innovatiecentrum ElaadNL op basis van een nieuw onderzoek.
Hoewel elektrische auto's momenteel voor de meeste mensen nog relatief duur zijn, verwacht ElaadNL dat de situatie rond 2030 sterk verbeterd zal zijn. Zo zullen er meer betaalbare EV's verkrijgbaar zijn, die van goedkopere batterij-pakketten voorzien zijn. Uiteindelijk wordt verwacht dat elektrische auto's tegen het midden van de jaren 2040 het grootste deel op de Nederlandse wegen zullen uitmaken.
De onderzoekers schetsen drie scenario's voor de elektrificatie van het wagenpark. Een volledig elektrisch wagenpark is er in Nederland volgens de prognose in 2041 (hoog scenario), in 2044 (midden) of in 2049 (laag).
Het onderzoek is uitgevoerd door ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum, dat het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen onderzoekt. Het is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders.
Laadpalen? Dat komt goed
ElaadNL schat dat in de jaren 2040 er ongeveer 10 miljoen elektrische auto's in Nederland zullen rondrijden, waardoor het wagenpark grotendeels geëlektrificeerd zal zijn. Dit wordt deels toegeschreven aan opkomende Europese regelgeving. De betreffende overgang zal echter een grote vraag naar laadinfrastructuur met zich meebrengen, met naar schatting 4,3 miljoen laadpunten die nodig zijn.
De groei zal dus veel druk met zich meebrengen op het Nederlandse stroomnetwerk. ElaadNL benadrukt echter dat 'slim opladen', waarbij elektrische auto's voornamelijk buiten piekuren worden opgeladen, kan helpen om de belasting van het netwerk te verminderen. "Netbewust laden, een vorm van slim laden, zorgt ervoor dat het laden van elektrische auto’s voornamelijk buiten de piekuren op het net plaatsvindt."
Lees meer over elektrische auto's en lees onze nieuwsbrief.