©1X

Deze robots werken op eigen houtje samen: OpenAI's rivaal voor de Tesla-robot?

Deze robots werken op eigen houtje samen: OpenAI's rivaal voor de Tesla-robot?

12 februari om 23:17

Het Noorse bedrijf 1X wil veilige en slimme mensachtige robots gaan leveren. Die humanoids zijn vooral bedoeld om saaie klusjes over te nemen van mensen. Opvallend is de grote investeerder in deze startup: OpenAI, de maker van ChatGPT.

De humanoids van 1X moeten prioriteit geven aan de 'menselijke omgeving'. Althans, dat is de belofte die het bedrijf doet. Door een geavanceerd neuraal netwerk zouden de robots erg veelzijdig zijn. Opvallend aan de robots is dat ze niet wandelen, maar op wieltjes rijden. Een soort WALL-E dus, maar dan wat maatjes groter.

Volgens de ontwikkelaars wordt de AI-software rechtstreeks in de fysieke vormen geïntegreerd, het zogeheten 'embodied learning'. Deze autonomische benadering zou de hardware aanpasbaar moeten maken, waarbij motorisch gedrag rechtstreeks wordt geleerd van visuele input via neurale netwerken. Hierdoor kunnen de humanoids interacteren met de echte wereld en leren van hun sensorische ervaringen.

De robot werkt dus niet op basis van een programma, maar is eerder vergelijkbaar met een kleuter die nieuwsgierig is waar de koekjes verstopt zijn.

Imiteren en navigeren

De robots van 1X zijn gemaakt om menselijke acties te imiteren en vervolgens na te bootsen door naadloos door onze eigen omgeving te navigeren. Daarbij worden ze geconfronteerd met allerlei voorwerpen en uitdagingen, zoals manoeuvreren door standaard deuropeningen. Het doel is dan ook dat ze menselijke activiteiten kunnen ondersteunen en verbeteren, zodat wij ons met leukere dingen kunnen bezig houden.

Bovendien wordt er met behulp van 'gedeelde autonomie' menselijke operators ingezet om samen met AI om de capaciteiten van de androids te verbeteren. Deze operators gebruiken hierbij virtual reality om de robots te trainen in verschillende taken, waarbij onze menselijke, gevoelsmatige intelligentie wordt gecombineerd met AI-efficiëntie.

Nu op eigen houtje

De videodemo van 1X is in ieder geval veelbelovend. Zo claimt het bedrijf dat de robots worden aangestuurd door een op visie gebaseerd 'neural network', op 10 Hz.  Het laat zien hoe de robots rondrijden, hun armen bewegen, hun grijper gebruiken, en hun romp en hoofd draaien.

Voor alle duidelijkheid: hierbij is dus geen teleoperatie, computergraphics, videobewerking of gescripte trajecten betrokken; alle handelingen worden autonoom uitgevoerd door neurale netwerken, en bovendien op realtime snelheid.

Of toch even afkijken?

Toch werken de robots niet helemaal op zichzelf: zij leren namelijk van andere robots door hun dataset uit te wisselen. Zo is er voor de demo gebruik gemaakt van 30 robots. Dit 'basismodel' omvat een breed scala aan verschillende fysieke gedragingen, variërend van huishoudelijke taken tot sociale interacties met mensen en andere robots. Vervolgens ondergaat dit basismodel weer een ronde finetuning om zich te specialiseren in specifieke doeleinden, zoals magazijntaken of deuren openen.

Deze trainingsstrategie maakt snelle onboarding van nieuwe vaardigheden mogelijk. Bovendien zijn er voor het trainen van de modellen desktop-GPU's gebruikt, dus geen dure hardware waar je normaal aan zou denken bij het trainen van AI-modellen. Ter vergelijking: het trainen van OpenAI's GPT 4 heeft tussen de 2 en 3 miljard dollar gekost. 

Concurrentie

De Noorse startup claimt met zijn nieuwe robots een zeer efficiënte manier te hebben gevonden om deze autonoom in te zetten, zonder de risico's van Terminator. Maar er zijn al meerdere concurrenten die aan zulke zelflerende mensachtige robots werken. Ook Tesla ontwikkelt humanoids, die mensen werk uit handen moeten nemen. Tesla-baas Elon Musk verwacht zelfs dat er in 2040 maar liefst 1 miljard humanoids op aarde rondlopen of rondrijden.

Andere bekende fabrikanten van mensachtige robots zijn Boston Dynamics, Apptronik en Figure. In die laatste startup willen zowel Microsoft als OpenAI ook honderden miljoenen investeren.

Lees meer over robotica en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.