© Light Bio

Deze nieuwe planten geven licht in het donker: hoe kan dat?

Deze nieuwe planten geven licht in het donker: hoe kan dat?

14 februari 2024 om 18:30

Het is nu mogelijk om genetisch gemanipuleerde planten te kopen die licht geven in het donker. De Firefly Petunia ziet er in daglicht uit als een normale witte bloem, maar gloeit 's nachts met een groene gloed. De startup achter de plant heeft grote plannen.

De FireFly Petunia geeft licht in het donker omdat het bedrijf erachter, Light Bio, er genen aan heeft toegevoegd die van nature voorkomen in een bioluminescente paddenstoel. Het bedrijf heeft zo'n 50.000 Firefly Petunia's gekweekt. Eén exemplaar kost 29 dollar. De planten zijn nu in de VS te pre-orderen en zullen vanaf april geleverd worden. 

Meer licht als je hem goed verzorgt

De planten vereisen geen speciale voedingsstoffen om licht te produceren. In het verleden zijn er al startups geweest die soortgelijke planten op de markt brachten, maar die hadden wel speciale voeding nodig. Bovendien gaven ze heel weinig licht af. Het bedrijf onderscheidt zich ook van ondernemingen als GloFish. Dat is een bedrijf dat vissen kweekt die fluorescerend zijn onder ultraviolet licht. Wanneer het gewoon donker is, zie je echter niets.

Volgens Karen Sarkisyan, een van de biologen bij het bedrijf, kan de plant sterker gaan gloeien als je hem goed verzorgt. Dat vertelde de wetenschapper aan Nature.com. De Firefly Petunia heeft daarvoor veel zonlicht nodig. 

Later nog fellere varianten

Volgens Sarkisyan koos het bedrijf petunia’s omdat de bloemen hoe dan ook al populair waren in de VS. Ook worden ze niet gezien als een invasieve soort en kunnen ze dus geen gevaar vormen voor de biodiversiteit. Wetenschappers waar Nature mee sprak, volgen die redenering.

Het bedrijf is van plan om in de toekomst nog fellere varianten uit te brengen. Het zegt dat het daarvoor al een nieuwe versie heeft kunnen kweken, waarin genen van een tweede paddenstoel worden gebruikt. Over een introductie buiten de VS is nog niets bekend.

Lees meer nieuws over wetenschap, en abonneer je op onze nieuwsbrief