©Unsplash

Onderzoekers creëren onhackbare chip die werkt op licht

Onderzoekers creëren onhackbare chip die werkt op licht

18 februari 2024 om 21:25

Een computerchip die geen elektriciteit nodig heeft, maar alleen maar licht. En die ook nog eens onmogelijk is om te hacken. Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania hebben het uitgevonden. 

Het idee achter de uitvinding is dat kunstmatige intelligentiemodellen beter kunnen worden getraind omdat de data-overdracht sneller kan plaatsvinden en het ook veel elektriciteit scheelt. Iets waarover we recent nog schreven dat AI-bedrijven vaak niet open zijn over het stroomverbruik en wat waarschijnlijk erg veel is. 

Innovatie in de computing-wereld

Het zou een grote innovatie kunnen zijn in de computing-wereld, waarin supercomputers wel heel snel kunnen rekenen, maar nog steeds op vrij ouderwetse platforms werken die al in de jaren ‘60 van de vorige eeuw zijn uitgevonden. Zeker AI vraagt meer dan dat en zelfs dit soort supercomputers zijn dan toch wat inefficiënt met hun grote energieverbruik. Dit zou een flink verschil kunnen maken, zeker in de wereld van quantum computing.

De chip is een silicium fotonica-chip die met licht kan rekenen. Licht schijnt de snelste manier te zijn waarop data kan worden verstuurd. De chip bestaat uit twee lagen waarvan er een zorgt dat het licht als een streep op de chip valt om alles uit het licht te halen wat erin zit. Die zou onder andere kunnen worden gebruikt bij het ontwikkelen van neurale netwerken die weer de basis zijn van AI-modellen. De onderzoekers denken dat GPU's (graphics processing units) die nu worden gebruikt door bedrijven om hun AI te trainen, plaats kunnen maken voor deze chip-innovatie.

Een onhackbare chip

Deze chip zou bovendien onhackbaar zijn. De reden is dat er tegelijkertijd meerdere berekeningen kunnen worden gemaakt, waarvoor het niet nodig is om informatie tijdelijk in het geheugen op te slaan. De onderzoekers stellen dat niemand een niet-bestaand geheugen kan hacken en dat je informatie dus veilig is. Een flinke vooruitgang voor computertechnologie dus, waardoor de onderzoekers nu op zoek gaan naar een mogelijkheid om dit commercieel beschikbaar te maken. 

Lees meer over AI en abonneer je op onze nieuwsbrief.