'TikTok-hypecamera' Fuji heeft nieuwe versie: scherper en hopelijk beter voorradig
Fujifilm maakt al jaren camera's in zijn X100-reeks: compacte camera's met een vaste lens en veel fysieke schakelaars. De Fujifilm X100V uit 2020 werd vorig jaar plots erg populair op TikTok en was daarom praktisch niet meer te krijgen, of voor veel hogere prijzen. Zelfs oudere modellen van de X100 kwamen weer in trek. En nu is er gelukkig een nieuwe versie: de Fujifilm X100VI oogt van buiten grotendeels hetzelfde, maar is intern flink vernieuwd. Bovendien wordt de camera voor het eerst in China gefabriceerd, op grotere schaal zodat er nu hopelijk geen tekorten komen.
De X100VI is net als zijn voorgangers gemaakt in de traditie van de compacte reiscamera met een vaste lens, zoals de bekende maar veel duurdere Leica M. Door de vaste lens van de X100-camera's kan je niet inzoomen, en ziet de camera met zijn 35mm-equivalent lens ongeveer hetzelfde als het menselijk oog. De camera's die we in onze smartphones gewend zijn geraakt, hebben standaard een grotere hoek en pakken dus meer beeld. Dat is praktisch, maar een camera als de X100 dwingt door zijn nauwere blikveld meer tot actief fotograferen, en biedt boeiendere foto's.
Fysieke knopjes nodigen uit tot experimenteren
Die boeiende foto's zijn maar een deel van de verklaring voor de hype rond de X100. Ook de fysieke knoppen spelen mee: deze camera oogt als een ouderwetse camera met film, waarop je nog alles handmatig moest regelen. En hoewel deze camera alles prima automatisch kan, is het leuk om de regie terug te pakken. Met de fysieke knoppen regel je zelf makkelijk het diafragma, de sluitertijd, ISO-waarde en belichtingscompensatie.
Bij veel andere camera's in deze klasse zitten die instellingen in digitale menu's verstopt, waardoor je er veel minder mee zal experimenteren. Ook heeft de camera een bijzondere zoeker: hybride, met zowel een doorkijklens als een digitaal schermpje dat daarvoor kan schuiven – en een tussenweg, met zowel optisch als digitaal.
Simulatie van klassieke fotorolletjes
Bovendien hebben de Fujifilm-camera's uitstekende ingebouwde filters, die allerlei klassieke fotorolletjes nabootsen. Dat geeft de foto's nog eens een extra afwijkende look vergeleken met de ultra-scherpe, gladgestreken foto's die uit onze smartphones komen. Vergis je niet: dit zijn geen ordinaire filters, maar instellingen die op de raw-beelden worden toegepast voordat ze als jpeg worden opgeslagen. Het resultaat is daarom altijd overtuigender dan bij een filter naderhand.
En dan is de nieuwe Fujifilm X100VI ook nog eens fors verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers.Om te beginnen heeft de X100VI een 40-megapixel sensor, waar de voorgangers het deden met een 24- en 25-megapixel sensor. Voor het eerst in deze lijn nu met ingebouwde in-body image stabilization (IBIS). Daardoor kun je de sluitersnelheid een stuk lager zetten dan normaal, zonder dat foto's onscherp worden door de beweging van je handen.
Sneller, maar ook duurder
De nieuwe X-Processor 5 maakt de camera volgens Fujifilm bijna twee keer zo snel als zijn voorganger. Dat maakt onder meer de autofocus sneller, met de nieuwste algoritmes voor de detectie van onderwerpen en personen. Ook zitten er meer van de genoemde filters op de camera, of film-simulaties, zoals Fujifilm het noemt. Nieuw is het filter Reala Ace, die eerst exclusief was voor een duurdere Fujifilm-camera en en klassiek, koel resultaat geeft.
Sommige dingen zijn nog wel hetzelfde: de camera heeft nog dezelfde, relatief kleine batterijen. Voordeel: er zijn veel goedkopere alternatieven voor die batterijen verkrijgbaar op internet, waardoor je voor weinig geld altijd met een paar back-ups op stap kan. Net als de afgelopen dertien jaar verschijnt de nieuwe X100 ook weer in de uitvoeringen zwart-zwart en zilver-zwart. Helaas is de prijs van de Fujifilm X100VI ook wat gestegen: de camera is er vanaf eind maart voor 1799 euro, waar de voorganger 1599 euro kostte.
Meer fotografie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.