Dit bedrijf wil energie uit de zeebodem halen: de doorbraak voor groene waterstof?

© CGG

Dit bedrijf wil energie uit de zeebodem halen: de doorbraak voor groene waterstof?
21 februari 2024 om 22:14
Update: 26 februari 2024 om 10:58

Het Franse bedrijf CGG wil op grote schaal geothermische energie winnen uit de bodem van de oceaan. Behalve groene stroom moet op die manier ook op grote schaal groene waterstof geproduceerd worden.

Momenteel is geothermische energie goed voor minder dan 1 procent van het wereldwijde totaal. Dat komt doordat de energiebron maar op een paar locaties op aarde praktisch inzetbaar is, met name plaatsen met een hoge vulkanische activiteit zoals IJsland. Hoewel nieuwe technologieën het makkelijker maken om nieuwe geothermische bronnen aan te boren, blijft dat beperkt tot vulkanische zones.

CGG ziet het anders. De multinational beschrijft in een whitepaper de beperkingen van boren naar nieuwe bronnen in vulkanische zones. Niet alleen is exploratie een complexe taak die bij elke bron een unieke aanpak vereist en dus zeer duur is, ook is de hoeveelheid warmte die gewonnen kan worden voor elke locatie beperkt. 

Boren in de oceaan

In plaats daarvan wil CGG boren op een locatie die consistent warmte genereert op grote schaal. Het bedrijf wil namelijk boren op de bodem van de oceaan, waar de tektonische platen uit elkaar bewegen. Magma bevindt zich daar relatief dicht bij het oppervlak, waardoor bedrijven veel minder diep moeten boren om warmte te kunnen opvangen. Ook denkt CGG dat de temperaturen daar consistenter zijn dan bij vulkanen, waar de temperatuur snel daalt naarmate je verder weg gaat.

Het bedrijf schat dat er zo’n 65.000 vierkante kilometer aan exploiteerbare oppervlakte is in zulke zones. Toch zijn er wat beperkingen. Doordat ze zich zo ver van de kust bevinden, zal het moeilijk zijn om de locaties aan te sluiten op het stroomnet. Volgens CGG is het logischer om opgevangen warmte te gebruiken om groene waterstof te produceren, met zoetwater als bijproduct. 

Waarom waterstof?

Waterstof is een energiedrager die enkel waterdamp uitstoot bij verbranding, maar die geproduceerd moet worden door de mens. Hoewel ook waterdamp een broeikasgas is, is de impact van door de mens uitgestoten waterdamp op het klimaat beperkt. Momenteel wordt waterstof echter zo goed als altijd geproduceerd met stroom van fossiele brandstoffen, waardoor het meestal nog niet milieuvriendelijk is. De EU wil echter op grote schaal zogenaamde groene waterstof produceren, die met CO2-vrije stroom geproduceerd wordt. Vandaag de dag wordt slechts 1 procent van alle waterstof op deze manier geproduceerd.

Veel wetenschappers en economen twijfelen echter of de productie van groene waterstof op grote schaal economisch haalbaar is met huidige methoden. Indien het mogelijk wordt om, zoals CGG zegt, waterstof te produceren uit geothermische warmte, kan daar wel eens verandering in komen. Maar voorlopig is het wachten op concrete plannen.

Lees meer over energie en abonneer je op onze gratis nieuwsbrief.