Nvidia dendert door: de chipreus verwacht nog veel groter te worden
Chipfabrikant Nvidia, tot nu toe de grootste winnaar van de AI-opmars, overtreft opnieuw de verwachtingen. De vraag naar de AI-chips van Nvidia blijft snel groeien: een teken dat de AI-trein dit jaar hard doordendert. Nvidia verwacht de komende tijd veel nieuwe klanten in allerlei sectoren binnen te halen.
Nvidia groeit sinds vorig jaar als kool door de stormachtige ontwikkeling van AI. Het bedrijf is de grootste leverancier van chips die nodig zijn in datacenters voor AI-toepassingen. Zonder de H100-chips van Nvidia geen chatbots en andere generatieve AI-functies. Ook de beurskoers van de fabrikant steeg de afgelopen maanden tot grote hoogte. Het bedrijf, jarenlang vooral bekend van zijn grafische kaarten voor game-pc's, is daarmee nu een van de waardevolste bedrijven ter wereld.
Kwartaalcijfers beter dan verwacht
De grote vraag is of Nvidia zijn opmars weet vol te houden. Vol spanning keek de techwereld daarom uit naar de nieuwe kwartaalcijfers die woensdagavond bekend zijn gemaakt. De cijfers bleken opvallend goed: Nvidia voorspelt opnieuw een grote omzetgroei. De omzet in het huidige kwartaal komt volgens het bedrijf uit op 24 miljard dollar, terwijl analisten gemiddeld 21,9 miljard hadden voorspeld.
Nvidia overtreft wederom de verwachtingen van Wall Street, dit keer met gemiddeld 7 procent. In de andere drie kwartalen van 2023 werden de verwachtingen nog met tussen 10 en 20 procent overtroffen.
Automakers, ziekenhuizen en overheden
"Generatieve AI heeft het omslagpunt bereikt. De vraag blijft wereldwijd stijgen", zegt Nvidia-ceo Jensen Huang in een toelichting. Grote bedrijven als Google, Microsoft, Meta en Amazon zijn allemaal al klant bij Nvidia. In het vierde kwartaal verdrievoudigde de omzet vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De kwartaalomzet was zelfs meer dan de hele omzet in het jaar 2021.
Volgens Huang ziet Nvidia behalve in de techwereld ook een grote groei in de vraag naar AI-chips in de auto-industrie, de financiële dienstverlening en de gezondheidszorg. En het bedrijf denkt de komende tijd nog veel nieuwe klanten binnen te halen in andere sectoren.
Zo bezocht Huang onlangs persoonlijk een hele reeks overheden in verschillende landen, die volgens hem allemaal eigen AI-systemen nodig hebben, mede om gevoelige gegevens te beschermen. Volgende maand onthult Nvidia ook meer AI-mogelijkheden van zijn pc-platform Nvidia RTX.
Concurrenten in de tegenaanval
Nvidia krijgt er wel steeds meer concurrentie bij. Zo begon rivaal AMD onlangs met de verkoop van zijn eigen AI-versnellers. Verwacht wordt dat Nvidia binnenkort alweer komt met krachtigere AI-chips. Een van de risico’s voor de chipreus is dat sommige klanten uiteindelijk hun eigen AI-chips willen ontwikkelen.
Daarnaast wil OpenAI-topman Sam Altman binnenkort de aanval op Nvidia inzetten met eigen AI-chips, maar daarvoor heeft hij eerst nog een investering van 5 tot 7 biljoen dollar (7000 miljard) nodig. Ook de strengere beperkingen op de chiphandel met China zijn een risico voor Nvidia.
Maar voorlopig is de vraag naar de Nvidia-chips nog altijd groter dan waaraan de toeleveringsketens kunnen voldoen. Die situatie moet de komende maanden wel iets verbeteren als de grote leverancier TSMC zijn capaciteit verder kan uitbreiden.
Lees meer nieuws over AI en mis niks met onze nieuwe Bright-app.