Maanlanding Odysseus toch niet helemaal gelukt: ruimtevaartuig ligt op zijn zijkant
De eerste private maanlander die erin geslaagd is op de maan te landen, ligt op zijn zijkant. Dat vertelde Intuitive Machines, het bedrijf achter de missie. Vrijdagnacht dacht Intuitive Machines nog dat de maanlanding wel gelukt was.
Odysseus vertrok vorige week aan boord van een SpaceX-raket naar de maan. Vrijdag om iets na middernacht Nederlandse tijd kwam het ruimtevaartuig aan op zijn bestemming. Aanvankelijk leek het erop dat de landing gelukt was. De Odysseus "staat rechtop en begint data uit te zenden", zei het bedrijf toen.
Nu blijkt dat het toch niet zo is. Vrijdag liet ceo Steve Altemus weten dat een voet van de lander vastzit in het oppervlak van de maan. De poot is mogelijk gebroken. Daardoor is Odysseus omgevallen, vertelde Altemus tijdens een persconferentie.
Toch is de missie niet helemaal mislukt. “Tot nu toe hebben we redelijk wat operationele capaciteit, ook al zijn we gekanteld”, aldus Altemus. Echter is een aantal antennes nu richting de maan gericht, waardoor de capaciteit om data te verzenden beperkt is.
Eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972
Odysseus is, behalve het eerste commerciële ruimtevaartuig dat erin geslaagd is (deels) heelhuids op de maan te landen, ook de eerste Amerikaanse maanlander sinds 1972 die het hemellichaam bereikte. Een commerciële missie vorige maand van het bedrijf Astrobotic Technology mislukte. De afgelopen jaren probeerden ook een Israelisch en een Japans bedrijf om op de maan te landen. Ook die missies eindigden in mineur.
Tijdens de Odysseus-missie, die slechts zo’n 14 dagen zal duren, moet de maanlander data verzamelen over de oppervlakte van de maan en dan vooral de zuidpoolregio. Na 14 dagen wordt het nacht op de maan. De zonnepanelen van de maanlander zullen dan niet meer in staat zijn om Odysseus van stroom te voorzien.
De zuidpoolregio is interessant voor wetenschappers omdat er zich ijs bevindt, waardoor het een goede locatie is voor toekomstige missies. Water kan immers gebruikt worden als brandstof, om zuurstof te winnen en als drinkwater voor astronauten. Binnen enkele jaren, ten vroegste in 2026, zal het Amerikaanse ruimteagentschap NASA er astronauten laten landen tijdens de Artemis III-missie. Later wil het agentschap er een bewoonde maanbasis bouwen.
Meer ruimtevaart en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.