Bedrijf ontwikkelt enzym dat ingenomen suiker omzet in voedingsvezels
De Britse start-up Zya zegt dat het een enzym heeft ontwikkeld dat suiker kan omzetten naar voedingsvezels. Dat gebeurt in het lichaam zelf, pas nadat je suiker hebt gegeten.
Een enzym is een stof die als katalysator fungeert voor chemische reacties in levende organismen. Enzymen zijn van cruciaal belang voor tal van biochemische reacties die plaatsvinden, zoals het afbreken van voedingsstoffen in de spijsvertering, het produceren van energie in cellen, en het synthetiseren van belangrijke moleculen zoals DNA en eiwitten.
Zya ontwikkelde een enzym dat in het lichaam suiker kan converteren naar voedingsvezels, schrijft Wired. Het bedrijf is niet van plan het als supplement te verkopen, maar hoopt dat voedselproducenten het rechtstreeks in hun producten gaan verwerken. Het doel is om voeding gezonder te maken, zonder afbreuk te doen aan de smaak.
De impact
Een groot aantal voedingsmiddelen bevat toegevoegde suikers. Die zijn niet bepaald nuttig voor het lichaam. Te veel suiker zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel wordt verhoogd, wat kan leiden tot gewichtstoename, diabetes en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Voedingsvezels daarentegen zijn zeer belangrijk voor het lichaam. Ze bevorderen een gezonde spijsvertering, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar de meeste mensen spelen niet genoeg voedingsvezels naar binnen. De gemiddelde Nederlander eet zo’n 21 gram vezels per dag. Dat terwijl een volwassen vrouw 30 en een volwassen man 40 gram nodig heeft, volgens de Maag Lever Darm Stichting.
30 procent van suiker omgezet
Het enzym van Zya is ontwikkeld op basis van een bacterie die in het menselijk lichaam van nature voorkomt, maar niet in hoeveelheden die op grote schaal suiker kunnen omzetten. Uit experimenten van het bedrijf blijkt dat het enzym in staat is om zo’n 30 procent van suiker in het lichaam om te vormen tot voedingsvezels. Het product werd al uitgetest op varkens, die een vergelijkbaar darmstelsel hebben als mensen.
In de nabije toekomst wil het bedrijf ook proeven uitvoeren op mensen. Het bedrijf hoopt het enzym daarna op de markt te brengen in 2026. Aanvankelijk zal dat in de VS gebeuren. Eerst moet het wel groen licht krijgen van de Amerikaanse voedselwaakhond, de Food and Drug Administration. Volgens Zya is een aantal voedselproducenten al geïnteresseerd in het product.
Meer over wetenschap en blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.