De beste wachtwoord-apps van dit moment, een kluis voor al je passwords
Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. Deze keer: wachtwoord-managers, password-apps, software voor het aanmaken en bewaren van al je wachtwoorden. Handig, veilig en gewoon heel verstandig.
Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Wij baseren die mening op een paar dingen. Bij wachtwoord-apps letten we op het gebruiksgemak, de veiligheid en de betrouwbaarheid. Ook flexibiliteit telt mee: het is een pré als je met je wachtwoorden niet vastzit aan het ecosysteem van één bedrijf.
Wat is een wachtwoord-manager precies? Nou, een soort virtuele kluis voor al je wachtwoorden, compleet met de beste digitale beveiliging en opties om nieuwe, sterke wachtwoorden te genereren. De beste wachtwoord-apps zijn simpel in gebruik, zodat je ze ook daadwerkelijk gebruikt. Je hoeft nog maar één wachtwoord te onthouden, de rest wordt automatisch ingevuld en veilig bewaard.
Wie een goeie wachtwoord-manager gebruikt, hoeft nooit meer te vrezen voor datalekken. We tippen twee losse wachtwoord-apps, qua flexibiliteit en veiligheid de beste opties. Ook tippen we twee populaire ingebouwde opties: qua veiligheid en flexibiliteit iets minder, maar wel gratis en ontzettend laagdrempelig. Als je niet aan een losse wachtwoord-app wil, probeer dan alsjeblieft zo'n ingebouwde optie – dat is alsnog zoveel beter dan het onthouden of opschrijven van een paar eigen wachtwoorden.
1Password
Waarschijnlijk de bekendste optie, en met een reden. 1Password is geweldig ontworpen, werkt goed op elk platform, is sterk beveiligd, wordt uitstekend bijgehouden en is bovendien krachtig maar simpel. 1Password werkt lekker op Android en iOS, op Windows, Mac en Chromebooks en in de meeste browsers.
Zeker wanneer je de browser-plugins gebruikt en 1Password goed instelt als de standaard wachtwoord-voorziening van bijvoorbeeld iOS of MacOS of Android, is de app erg handig. 1Password gedraagt zich dan haast als onderdeel van het besturingssysteem – en als browser-plugin voor bijvoorbeeld Chrome werkt 'ie ook erg goed. Als je ergens een nieuwe login moet aanmaken, gebeurt dat meteen via 1Password. Er wordt een sterk wachtwoord gegenereerd en opgeslagen. Wil je de volgende keer inloggen bij die site of in die app, heeft 1Password je gegevens al paraat.
Ook heeft 1Password een fijne ondersteuning voor 2-staps verificatie. Ook die tijdelijke code wordt dan automatisch ingevuld door de dienst. Je kan er voor de extra veiligheid voor kiezen om die code in een andere app te zetten – in het geval van een zeer onwaarschijnlijke hack op jouw persoonlijke 1Password, heeft de hacker dan alsnog geen toegang zonder die codes. In de praktijk zullen de meeste gebruikers geen doelwit zijn, bovendien is de beveiliging van 1Password uitstekend: de boel is end-to-end versleuteld met 256-bit AES-encryptie. Bovendien gebruikt 1Password als enige een geheime sleutel: een reeks tekens en cijfers die je bijvoorbeeld uitprint en thuis bewaart. Dat maakt diefstal van je account praktisch onmogelijk.
De interface van 1Password is verder erg prettig, met een vriendelijke vormgeving, automatische categorieën voor je verschillende wachtwoorden en andere informatie. Ook is er een onderdeel met actuele hacks, zodat je in één oogopslag ziet welke wachtwoorden je beter even aan kan passen. Ook sites met een verbeterde login-optie staan onder elkaar, zodat je zelf je account daar kan versterken. En omdat 1Password op vrijwel elk systeem werkt, ben nu en in de toekomst niet gebonden aan een bepaald merk.
1Password kost 2,65 euro per maand voor individueel gebruik of 4,75 euro voor gezinnen tot 5 gebruikers: dat is het maandbedrag voor wie meteen een jaarabonnement afsluit.
Bitwarden
De beste gratis wachtwoorden-app. Ook met een ruime ondersteuning van Android, iOS, Windows, MacOS en de meeste populaire browsers. En de gratis versie van Bitwarden laat je alsnog een oneindig aantal wachtwoorden aanmaken op zoveel apparaten als je maar wil. Bij de meeste gratis concurrenten zit op één of beiden een limiet.
Verder is Bitwarden prettig in het gebruik, met strak vormgegeven apps. Wel legt Bitwarden meer dan 1Password echt de nadruk op logins en niet veel meer – tenzij je dus betaalt. Dat is verder niet erg, want voor het veilig bewaren van bestanden en notities zijn ook andere methoden. Wat betreft de kerntaak, het aanmaken en bewaren van wachtwoorden, scoort Bitwarden net zo goed als 1Password.
De beveiliging van Bitwarden is grotendeels gelijk aan 1Password, met onder andere AES-CBC 256 bit end-to-end versleuteling en PBKDF2 SHA-256 wachtwoord-hashing. De code van de app is bovendien open-source, waardoor die door iedereen kan worden gecontroleerd op zwakke plekken. En ook Bitwarden kun je gebruiken voor je 2-staps-verificatie, maar wel alleen als je betaalt. Passkeys worden ook door Bitwarden ondersteund, net als bij 1Password. Die opvolgers van het wachtwoord maken diefstal nog ingewikkelder, omdat niet je wachtwoord maar je eigen smartphone de sleutel van je account is.
Gebruik je Bitwarden gratis, dan heb je de meeste basisopties, maar kan je je kluis maar met één ander delen. Een premium-account van 10 dollar per jaar biedt 2-staps-verifcatie en beschermde opslag van bestanden en notities. Een familie-account kost 40 dollar per jaar en kan gebruikt worden voor maximaal zes gebruikers.
Bitwarden is gratis te gebruiken.
iCloud-sleutelhanger
Gebruik je hoofdzakelijk Apple-apparaten, dan is de ingebouwde wachtwoord-functie van Apple een hele goeie optie. De iCloud-sleutelhanger is immers gratis, veilig en goed ingebouwd in iOS, iPadOS, MacOS en tvOS. Het voordeel: bij elke app of site die je gebruikt, kun je makkelijk een nieuw wachtwoord laten aanmaken, of een bestaand wachtwoord opslaan of automatisch laten invullen. En ook passkeys worden al ondersteund, zodat je makkelijk automatisch inlogt.
Zelfs 2-staps-verificatie is ingebouwd. En hoewel het 't lekkerste werkt op Apple-apparaten – dan hoef je alleen met iCloud in te loggen en werkt het meteen – is er ook prima integratie voor Windows, zodat je je wachtwoorden automatisch kan laten invullen in Google Chrome of Microsoft Edge. Ook kun je wachtwoorden delen met bijvoorbeeld familieleden.
Een voordeel is dat iCloud-sleutelhanger gratis is. Er zijn ook nadelen. Ten eerste is het wel een beetje iPhone-centrisch. Stap je over naar Android en gebruik je Windows, dan kan je beter ook naar een andere wachtwoord-oplossing overstappen. Dat kan gelukkig wel gewoon. Een ander nadeel: er is geen los master-password. Heb je toegang tot je iPhone, dan heb je ook toegang tot je wachtwoorden. Dat is erg gebruiksvriendelijk, maar zorgt er ook voor dat iedereen met toegang tot je iPhone, meteen toegang tot je wachtwoorden heeft. Met de versleuteling zit het verder wel snor, die is net zo veilig als bij de andere opties.
iCloud-sleutelhanger is gratis te gebruiken.
Google Wachtwoordmanager
Zoals Apple een eigen wachtwoord-app heeft die handig is voor Apple-gebruikers, heeft Google er eentje die erg fijn is voor iedereen die vooral Android en Chrome gebruikt. Ook hier dezelfde voordelen: makkelijk wachtwoorden invullen en opslaan op sites en in apps op Android. De wachtwoorden worden veilig bewaard in je Google-account, waarvan de beveiliging prima op orde is.
Automatisch invullen werkt goed op Android en in Chrome, ook Chrome op iOS, hoewel je op iOS toch beter af bent met de functie van Apple, zoals je op Android beter deze oplossing van Google kan kiezen. De voordelen en nadelen zijn hetzelfde als bij iCloud-sleutelhanger: het is gratis en laagdrempelig, maar verbindt je ook wat meer met het ecosysteem van in dit geval Google. En je hebt geen los wachtwoord voor je wachtwoorden-kluis. Bovendien is de optie van Google iets beperkter dan die van Apple, omdat je deze echt alleen maar in Google-producten kan gebruiken, en bijvoorbeeld niet in Edge.
Google Wachtwoordmanager is gratis te gebruiken.