©Pixabay

WhatsApp ondersteunt nu andere chatapps: dit is er wel én niet mogelijk

WhatsApp ondersteunt nu andere chatapps: dit is er wel én niet mogelijk

6 maart 2024 om 22:07
Update: 6 maart 2024 om 23:08

WhatsApp en Messenger maken het vanaf donderdag mogelijk om te chatten met gebruikers van berichtendiensten van derden, zoals verplicht is door de nieuwe EU-regels. WhatsApp en Messenger bieden deze interoperabiliteit met andere chatapps aan op basis van het Signal-protocol.

In het eerste jaar is het doel dat WhatsApp en Messenger met andere apps tekstberichten in één-op-één gesprekken gaan delen, alsook spraakberichten, foto’s, video’s en andere documenten. Later moet het ook mogelijk worden om met derde apps te bellen en groepsgesprekken te voeren, want dat kan voorlopig nog niet. Wanneer dat zal gebeuren, zegt moederbedrijf Meta nog niet.

Je moet zelf toestemming geven

Chats met berichtendiensten van derden, zoals Telegram en Viber, zijn een opt-in-ervaring, zegt Meta in een persbericht. Dat wil zeggen dat je als gebruiker zelf toestemming moet geven om de berichten te ontvangen. Dat doet Meta om spam en oplichting te voorkomen.

Als je toestemming geeft, dan kun je in een nieuw onderdeel binnen WhatsApp communiceren met gebruikers van andere apps. Dit onderdeel heet 'Chats van Derden'. De aankondiging door Meta is geen toeval, want de deadline om te voldoen aan de nieuwe Digital Markets Act (DMA) van de EU is 7 maart.

Wanneer gebruikers van WhatsApp en Facebook Messenger de nieuwe functionaliteit echt kunnen gebruiken, is nog niet precies duidelijk. WhatsApp rolt dit soort grote updates meestal stapsgewijs onder gebruikers uit.

Twee jaar aan gewerkt

Meta heeft bijna twee jaar in samenspraak met de Europese Commissie gewerkt aan de interoperabiliteit. Het bedrijf wilde er zeker van zijn dat het 'voldoet aan de eisen van de wet' en dat 'de beveiliging, privacy en veiligheid van gebruikers' worden gewaarborgd. "Interoperabiliteit is een technische uitdaging – zelfs als het zich richt op de basisfuncties zoals vereist door de DMA", aldus Meta.

Veilige communicatie

Derde partijen moeten volgens Meta ook een overeenkomst tekenen. Daarin staat dat derden het Signal-protocol gebruiken, een encryptieprotocol dat wordt gebruikt voor veilige communicatie door apps als WhatsApp en Messenger. Derden kunnen er ook voor kiezen om een ander protocol te gebruiken, 'als ze kunnen aantonen dat het dezelfde veiligheidsgaranties biedt als Signal'.

Meta houdt vast aan het Signal-protocol, omdat het volgens het bedrijf de 'gouden standaard' is voor end-to-end encryptie (E2EE). Dat is een methode voor het versleutelen van communicatie, waarbij de inhoud van berichten alleen kan worden gelezen door de verzender en de ontvanger, zonder dat tussenliggende partijen zoals serviceproviders de inhoud kunnen ontcijferen.

Mis geen belangrijk tech-nieuws: volg ons WhatsApp-kanaal