Onderzoek: steeds meer mensen wantrouwen AI
De snelle opkomst van AI kent ook keerzijden en veel mensen maken zich daar zorgen over. Uit een groot internationaal onderzoek blijkt dat meer mensen de bedrijven die AI ontwikkelen zijn gaan wantrouwen.
Adviesbureau Edelman ondervroeg ruim 32 duizend mensen in 28 landen over hun vertrouwen in innovaties, waaronder kunstmatige intelligentie. Daaruit blijkt dat mensen de opmars van AI steeds meer wantrouwen. Het vertrouwen in de bedrijven die AI ontwikkelen is volgens het onderzoek wereldwijd gedaald van 61 procent in 2019 naar 53 procent dit jaar. Amerikanen zijn het meest argwanend: slechts 35 procent van de Amerikanen heeft vertrouwen in de AI-bedrijven.
Respondenten in onder meer Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS en Duitsland verwerpen het toenemende gebruik van AI met een marge van drie tegen één, aldus Edelman. "Over het gebruik van AI moeten bedrijven vragen als 'waarom?' en 'voor wie?' veel beter gaan beantwoorden", zegt Edelman-topman Justin Westcott in een toelichting aan Axios.
Banenverlies
Met de opkomst van ChatGPT was AI niet langer een soort science-fiction, maar werd het werkelijkheid. Voor sommigen is het een bittere werkelijkheid geworden, omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt als gevolg van AI. Grote techbedrijven ontsloegen de afgelopen maanden tienduizenden medewerkers, alleen dit jaar al 50.000. Bij een deel van die ontslagen werden mensen vervangen door AI.
Het verlies van banen is dan ook de grootste economische vrees bij de ondervraagen in het Edelman-onderzoek: 88 procent is hier bang voor. Dit wordt gevolgd door zorgen over de inflatie (73 procent).
Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.