Zo lang duurde het om het grootste ge-3D-printe gebouw in Europa te printen
In China printen ze hele flatgebouwen en in Zwitserland wordt gewerkt aan een ge-3D-printe toren van maar liefst 30 meter hoog. Die toren is wel hoog, maar niet groot. Het grootste ge-3D-printe gebouw van Europa is The Wave House. Het is te vinden in het Duitse Heidelberg en meet maar liefst 600 vierkante meter.
The Wave House is 54 meter lang, 11 meter breed en 9 meter hoog. Niet enorm hoog, maar dat is ook niet nodig: het is namelijk een datacenter. Normaliter zien datacenters er verder niet zo boeiend uit: gewoon vierkante, grote gebouwen. Dit exemplaar is anders, want zoals de naam al doet vermoeden is het design gegolfd. Die golven zorgden ervoor dat er werd gekozen om voor een ge-3D-print gebouw te gaan: met andere bouwmaterialen waren de golven veel moeilijker om te maken. En veel duurder: volgens de mensen achter dit bouwwerk had het project niet door kunnen gaan in die hoedanigheid als er niet voor 3D-printen was gekozen.
Ge-3D-print datacenter
PERI 3D Construction, COBOD en KrausGruppe hebben de koppen bij elkaar gestoken om dit grootste ge-3D-printe gebouw in Europa realiteit te maken. Hoe lang het printen zelf uiteindelijk in beslag nam? Dat was 140 uur. Er werd 4 vierkante meter per uur geprint door een COBOD BOD2-printer, die gebruikmaakt van een soort cement-achtige mix. De printer had de verantwoordelijkheid voor het printen van de muren, terwijl mensen vervolgens het dak, de bedrading voor licht en de deuren voor hun rekening namen. Het schilderen werd echter gedaan door een robot, namelijk door de Deutsche Amphibolin-Werke.
Er wordt bij het 3D-printen van gebouwen vaak gedacht aan huizen en dat is niet vreemd: ook in Nederland kampen we met grote uitdagingen op het gebied van wonen. Tegelijkertijd kan het 3D-printen van iets als datacenters (waarvan er nu eenmaal steeds meer worden ontwikkeld) wel een goede oplossing zijn om ze er minder homogeen uit te laten zien. Bovendien zorgt het 3D-printen voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot dan bij de conventionele manier van bouwen, zegt KrausGruppe.
Lees meer over architectuur of download de gratis Bright-app voor iOS.