Superkrachtig laserwapen voor het eerst in actie te zien bij neerschieten drone
DragonFire is een enorm krachtig laserwapen, dat door het Britse leger wordt ontwikkeld. Met deze laser kunnen drones en mortiergranaten razendsnel uit de lucht worden geknald op grote afstanden. DragonFire is voor het eerst in actie te zien in een video die deze week is vrijgegeven.
Bewegende beelden van het laserwapen waren tot nu toe staatsgeheim, maar het Britse ministerie van de Defensie heeft de DragonFire nu voor het eerst getoond in een video. Met het laserwapen, uit de zware 50 kW-klasse, is het mogelijk om een doelwit zo klein als een munt te raken op een afstand van een kilometer.
Een laserschot kost slechts 10 Britse pond, een kleine 12 euro. Zulke krachtige lasers zouden een goedkoop alternatief kunnen zijn voor dure raketten.
De DragonFire-laser is gemaakt van bundels gedoteerde glasvezels, die met een speciaal systeem worden omgezet tot één hele krachtige laserstraal. Het systeem heeft ook een elektro-optische camera, die gebruikt wordt om een doelwit te kunnen volgen met de laser. In januari maakte de Britse Defensie al bekend dat DragonFire succesvol was getest, maar toen werd maar één foto vrijgegeven.
Drone neergeschoten
DragonFire is al sinds 2017 in ontwikkeling en kostte tot nu toe ruim 100 miljoen euro. In onderstaande video zie je het systeem dat een doelwit traceert in actie en animaties over het gebruik van DragonFire op een oorlogsschip. Het hoogtepunt is dat je ziet hoe een drone uit de lucht wordt geschoten boven de zee in de buurt van Schotland. Dat gaat natuurlijk razendsnel. Daarnaast is een foto te zien van een mortiergranaat die door DragonFire is doorboord.
Het was voor het eerst dat in Groot-Brittannië een krachtig laserwapen tegen luchtdoelen werd afgevuurd. Met het wapen kan 'elk zichtbaar doelwit worden aangevallen', maar het exacte bereik van DragonFire blijft geheim.
Plan voor nog groter laserwapen
Voorlopig zullen het Britse leger en de Britse marine de DragonFire alleen inzetten om de technologie te demonstreren en het wapen nog niet op het slagveld gebruiken. Het moet waardevolle data opleveren voor de ontwikkeling van een nieuw, nog groter wapensysteem met lasers.
Volgens de Britse minister van Defensie Grant Shapps kunnen dit soort laserwapens uiteindelijk zorgen voor 'een revolutie op het slagveld'. "We zijn minder afhankelijk van dure munitie en verminderen bij een aanval ook het risico op bijkomende schade."
In onderstaande video krijg je meer uitleg over het laserwapen:
Lees meer nieuws over wetenschap en mis niks met onze app.