EV-verdriet: Utrecht overweegt laadpalen tijdelijk uit te zetten

©Unsplash

EV-verdriet: Utrecht overweegt laadpalen tijdelijk uit te zetten
15 maart 2024 om 15:41
Update: 15 maart 2024 om 15:41

Nederland kampt met een overvol stroomnet, mede door de steeds populairder wordende zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. In de Utrechtse gemeenteraad wordt daarvoor nu een radicaal plan voorgesteld: alle laadpalen in de stad gaan uit tijdens piekuren.

Het plan is voorgesteld door wethouder Lot van Hooijdonk (Groenlinks), zo schrijft RTV Utrecht. Netcongestie is een groot probleem in de snel groeiende stad. Volgens Van Hooijdonk wordt zo’n negentig procent van de Utrechtse nieuwbouwprojecten bedreigd, omdat netbeheerders de nieuwe woningen en bedrijfspanden simpelweg niet van stroom kunnen voorzien. Dan begint het uitzetten van laadpalen toch wat minder bizar te klinken. Sterker nog, netbeheerder Stedin stelde hetzelfde al voor in februari.

Lager vermogen voor laadpalen

Momenteel experimenteert Utrecht met een lager vermogen voor laadpalen, tijdens de middag en het begin van de avond, wat de piekuren voor stroomgebruik zijn. Het duurt dan langer om je auto op te laden, maar dat geeft niet want de meeste gebruikers halen hem pas de volgende ochtend van de stekker. Alleen bezoekers van de stad zijn de dupe, als die weer terug naar huis willen rijden.

In nood mag je misschien nog laden

Het plan om de laadpalen tijdens de piekuren helemaal uit te zetten, vindt al steun bij een deel van de gemeenteraad. Na de Utrechtse milieuzone, die onder andere dieselauto’s weert, wordt de binnenstad er ook minder interessanter door voor EV’s. Van Hooijdonk denkt wel na om voor noodgevallen de laadpalen aan te kunnen zetten. Ben je gestrand met je elektrische auto, dan kun je hopelijk (voor een veel hoger tarief) alsnog opladen in Utrecht.

Netbeheerder Alliander voorspelde eerder dat we nog minstens tien jaar last houden van netcongestie.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.