Doorbraak met OLED-tv's die niet inbranden: gaat je volgende tv decennia mee?
OLED-tv’s kunnen in theorie zeer lang blijven werken. Er is echter één probleem dat moeilijk opgelost raakt. Blauwe OLED's veroorzaken een 'burn-in'-effect, waardoor beelden die langdurig worden weergegeven, permanent worden ingebrand.
Blauwe OLED's zijn zeer gevoelig voor dit inbrandeffect vanwege hun werking. Elke pixel op een OLED-scherm wordt individueel verlicht, in tegenstelling tot de gebiedsverlichting die andere LED-panelen gebruiken. Blauw licht heeft van nature een hogere energie dan andere kleuren, waardoor het intenser kan zijn. Als blauwe diodes worden gebruikt om heldere gebieden op het scherm weer te geven, kunnen ze meer vatbaar zijn voor degradatie dan andere kleuren.
Minder energie, evenveel licht
Er wordt echter voortdurend onderzoek gedaan om dit probleem aan te pakken. Een team van de Universiteit van Cambridge denkt nu een mogelijke oplossing te hebben gevonden. De wetenschappers ontwikkelden diodes, een belangrijk onderdeel van OLED-schermen, die smalbandig blauw licht kunnen uitstralen. Ze verbruiken minder energie voor dezelfde hoeveelheid lichtoutput, wat de levensduur van een scherm kan verlengen.
Volgens de wetenschappers is het onderdeel zeer simpel. Het bestaat uit slechts twee componenten, waardoor het goedkoop is om te vervaardigen. Behalve goedkopere OLED-tv’s, kan dat er ook voor zorgen dat die minder energie verbruiken.
100 jaar meegaan
Voorlopig gaat het hier om een onderzoek. De wetenschappers denken dat de resultaten zullen bijdragen aan de ontwikkeling van ‘de volgende generatie’ blauwe OLED’s.
Het zal dus nog even duren voordat je de technologie in jouw televisie ziet. Zodra dergelijke OLED-schermen op de markt zijn, kunnen ze echter zeer lang meegaan. Sommige experts beweren zelfs dat ze 100 jaar lang kunnen blijven werken.
Lees meer nieuws over televisie, en blijf op de hoogte met onze app.